„Výsledek letošní burzy filantropie v Ústí nad Orlicí je opět fantatstický! Donátoři věnovali neziskovkám dary v hodnotě 478 000 korun. Skvělé je, že prospěšné projekty budou uskutečněny po celém orlickoústeckém okrese,“ vyhlásila výsledek dobročinné burzy Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka. Podle krajského radního Pavla Šotoly donátoři společně s neziskovkami pomáhají zlepšovat život v kraji. „Mám velkou radost, že burzy v Ústí nad Orlicí se zúčastnili i čtyři zástupci městských samospráv. Burza filantropie tak přináší skvělý efekt spolupráce mezi neziskovkami, firmami a veřejnou správou,“ uvedl Pavel Šotola.

Burzu filantropie pořádá šestým rokem sdružení neziskových organizací Koalice nevládek Pardubicka a Pardubický kraj. Na letošní burze v Ústí nad Orlicí se prezentovalo šest rozličných projektů a všechny získaly podporu donátorů. Donátoři nad to podpořili menšími dary i dalších 13 přihlášených projektů.

Burzy filantropie se letos konaly kromě Ústí nad Orlicí i v Pardubicích, Hlinsku a Litomyšli. Podpořeno bylo 45 projektů dary v celkové hodnotě 1,45 milionu korun.

S velice ušlechtilým projektem přišla Škola jinak Lanškrounsko, která provozuje Lesní klub Březinka, kde se stará o zdravý rozvoj těch nejmenších. „Rybaříme, vaříme, malujeme, pracujeme se dřevem, vše děláme proto, aby děti nebyly ochuzeny o tyto dovednosti a v dospělosti jich mohly využívat. Například minulý týden jsme si chtěli udělat ohýnek, s dětmi jsme šli proto na dřevo a pročistit okolí od náletových dřevin, pro děti to byl ohromný zážitek, o kterém pak neustále mluvily, a kdybychom je nezastavili, vykácely by snad celý lesík,“ říká se smíchem Lucie Kolínská.

Odměnu od donátorů si odnáší i Rodinné integrační centrum na pořízení speciálních pomůcek pro vzdělávání dětí s poruchami autistického spektra. „Díky zakoupení pomůcek se děti budou učit, jak se mají chovat ve společnosti dalších lidí, jak se chovat v běžných životních situacích – jak si říci o pomoc, jak říci, že je něco bolí – a v neposlední řadě, aby dokázaly chápat své emoce, ale také emoce druhých lidí, což bývá pro děti s poruchami autistického spektra často problémem,“ vnesl vhled do života dětí s autismem Martin Vařejčko.

Během prezentace Amalthey se donátoři i diváci dozvěděli více o pěstounské péči. „Přibližně 300 dětí v Pardubickém kraji žije v ústavních zařízeních a polovinu z nich je možné umístit do pěstounské péče,“ zmínila Hana Slezáková Kadlecová. Smyslem jejich projektu je uspořádat v Pardubickém kraji velkou osvětovou kampaň o pěstounství, která přispěje k většímu umisťování dětí do rodin. Donátoři s podporou neváhali.

Dary donátorů putovaly i do Žamberku pro organizaci CEMA, která se na burzu přihlásila s projektem na vybavení prostor na hlídání dětí předškolního věku v centru Maceška. „Chceme rozšířit prostory Macešky o půdní prostory našeho domu, díky čemuž budeme moci navýšit kapacity centra, na to však potřebujeme tyto prostory vhodně vybavit, aby se zde děti měly dobře,“ vysvětlila podstatu projektu Lucie Malá z CEMY.

Na Orlickoústecku se budou děti i zdravě stravovat! A to díky projektu Skutečně zdravá škola, ten se totiž zaměřuje na zdravé stravování, ale zároveň klade důraz na využívání lokálních potravin a osvětu o pěstování plodin a chovu zvířat. „Náš projekt běží již tři roky na 294 školách v republice. Působíme už také v Pardubickém kraji, školy jsou zde velmi aktivní. Hlásí se nám mateřské, základní i střední školy,“ řekla Karolína Kallmünzerová ze Skutečně zdravé školy.

Podruhé na Burze filantropie uspělo i Sdružení Neratov, tentokrát se svým projektem „Mít či nemít…skleníky?“. Jak už název napovídá, jeho smyslem je pořízení zahradnických skleníků, v nichž budou pracovat lidé s handicapem a pěstovat zeleninu. „Díky skleníkům budeme moci pěstovat zeleninu, kterou budeme moci používat i při výrobě našich zdravých svačin, které připravují také naši klienti s handicapem,“ přiblížila Klára Hudecová, která projekt na burze prezentovala.

Orlickoústecké setkání uzavřelo letošní putování Burzy filantropie po Pardubickém kraji. Během ní bylo podpořeno 45 projektů dary v celkové hodnotě 1 450 000 korun. I šestý ročník dobročinné burzy potvrdil, že Pardubický kraj je místem lidí se srdcem na pravém místě.