Novou cisternu v současné době očekávají například v Brandýse nad Orlicí, tamní hasiči by ji měli převzít na konce ledna příštího roku.

„Vše jede podle plánu a hasiči se už těší,“ s úsměvem prozradil starosta Brandýsa Petr Řehák. Na nové auto za více než šest milionů korun dostali dvě dotace – 2,5 milionu z Fondu zábrany škod České podnikatelské pojišťovny a 500 tisíc z Pardubického kraje. „Zbytek bude financovat město a veřejná sbírka, která stále trvá do konce roku,“ upřesnil starosta. Přispěl může kdokoli a jakoukoli částkou, buď na bankovní účet sbírky 115-4067030237/0100 nebo do pokladničky v podatelně městského úřadu. „Kolik celkově sbírka vynese, bude překvapení na konci roku,“ doplnil starosta s tím, že předání vozidla nebude chybět punc slavnostního.

První výjezd byl k ohni

Zatímco v Brandýse se velká sláva teprve chystá, v Sopotnici proběhla minulou sobotu. Tamní jednotka totiž doma oficiálně přivítala Tatru 815 zvanou Matylda, která své jméno dostala od hasičů z Vamberka, kde předtím sloužila. Když pak město zveřejnilo záměr auto za 850 tisíc korun prodat, Sopotničtí neváhali a na auto se vyrazili podívat. „A musím říci, že na tu cenu je luxusní,“ podotkl velitel jednotky Jakub Hynek s tím, že hasiči neváhali a s požadavkem přišli za starostou a zastupiteli obce, kteří nákup odsouhlasili.

Slovo dalo slovo a Matylda 8. listopadu zaparkovala v Sopotnici. Dlouho ale nečinná nebyla, hned 16. listopadu vyrazila s hasiči na první výjezd k požáru kotelny. V sobotu 3. prosince se pak uskutečnilo slavnostní předání, žehnání farářem Vladislavem Brokešem a současně ocenění některých členů jednotky.

Novou cisternu loni převzali například i hasiči z Dolní Dobrouče či Červené Vody.