Vyrůstal v jachtařské rodině. První plachetnice, na které plul, byla jeho rodičů a s nimi sbíral první zkušenosti. Později se plavil Jadranem i na gumovém člunu. Potom postavil s přáteli malý katamarán. S ním navštívili Francii a Itálii. Odtud na Jadran plul Martin sám.

V Čechách koupil před několika lety levně osmimetrovou plachetnici. Teprve teď mohl plánovat plavbu oceány. Zrealizoval sen jejího stavitele, který krátce po dostavbě zemřel.

Martin si při plavbě přivydělává prací v přístavech. Přeplul Atlantik do Karibiku a zpět. Před dvěma lety se vydal na plavbu kolem světa. Proplul Panamským průplavem a přeplul Pacifik. Vážná havárie kormidla jeho plavbu kolem světa zbrzdila. Zůstal v severní Austrálii. Po opravě vyplul, ale silný proud jej zanesl na útesy a zdálo se, že po ztroskotání jeho plavba skončila.

Opravdu? Martin to nevzdal. V Austrálii si našel přátele a přetransportoval ten svůj vrak k nim na zahradu. Pustil se do oprav. Při ztroskotání mu u lodě upadl kýl. To je vážný konstrukční problém. Teď přiletěl na půl roku do Čech. Jeho jachta čeká, až se vrátí a opraví ji. Z Austrálie do Letohradu je to necelých dvacet tisíc kilometrů přes Indický a Atlantský oceán.

Přeji jeho plachetnici Alya a jejímu kapitánovi stopu vody pod kýlem, dobrý vítr a hlavně šťastný návrat domů.

Rudolf Krautchneider