„V neděli jsme v moravskotřebovském Penny Marketu koupili máslo. Jeho cena byla 39,90 Kč. Dnes ráno jsme je chtěli použít, ale již podle 'vůně' jsme zjistili, že to není máslo, ale nějaký rostlinný tuk,“ říká rozzlobený zákazník Kamil Sopoušek. A pokračuje. „Říkám ženě: Proč mi mažeš na chleba margarin, já jsem chtěl máslo! A ona: Vždyť ti máslo mažu, ale máslo voní jinak, tohle smrdí rybinou,“ přiblížil ranní konverzaci u stolu Kamil Sopoušek.

Podle zklamaného zákazníka byla i konzistence výrobku jiná, než mívá máslo. „Po vytažení z ledničky bylo měkké a lehce roztíratelné, což u másla obvykle nebývá,“ dodává Sopoušek.

Na etiketě je uvedeno, že máslo bylo dovezeno z Belgie. „Nemyslím si, že by nám Belgičané posílali místo másla margarin. Nejde o 40 korun, ale záměrné šizení zákazníků, kdy je na trhu másla nedostatek,“ domnívá se Kamil Sopoušek, který se chce obrátit s podnětem na prošetření na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Podle vedení obchodního řetězce výrobek svým složením máslu odpovídá a obsahuje pouze složky uvedené na obalu. „Je vyráběný moderní procesní metodou NIZO. Mimo uvedeného zákazníka si nikdo další na složení tohoto výrobku nestěžoval,“ uvedla tisková mluvčí Penny Marketu Monika Lebedová.

Potvrzuje to i tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. „Podezření na falšování přítomností rostlinného tuku jsme u belgických másel šetřili už v minulosti. V dosud vyhodnocených vzorcích se to nepotvrdilo. U másla původem z Belgie, i když bylo vyrobeno podle požadavků na máslo, jsou mírně jiné postupy při výrobě, které ovlivňují chuť, takže se může lišit oproti tomu, na co je spotřebitel zvyklý u másel tuzemského původu,“ upřesňuje mluvčí.

Co je NIZO?
Nizozemská technologie, při které se máslo vyrábí ze sladké smetany s použitím mléčných kultur. Po vyndání z lednice je výrazně měkčí, proto se lépe roztírá. V Česku se technologie při výrobě másla nepoužívá. Z obalu se to však zjistit nedá.