VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Margarin není máslo. Nebo je?

Orlickoústecko, Svitavsko - Máselná krize, která zahýbala potravinářským trhem, skončila tak rychle, jak začala. Ceny po několikadenní hysterii, která zachvátila české domácnosti, z čeho budou péct vánoční cukroví, spadly na čtyřicet korun. Je však otázka, zda ceny nešly dolů na úkor chuti a kvality.

15.11.2017
SDÍLEJ:

Margarín není máslo. Nebo je?Foto: Kamil Sopoušek

„V neděli jsme v moravskotřebovském Penny Marketu koupili máslo. Jeho cena byla 39,90 Kč. Dnes ráno jsme je chtěli použít, ale již podle 'vůně' jsme zjistili, že to není máslo, ale nějaký rostlinný tuk,“ říká rozzlobený zákazník Kamil Sopoušek. A pokračuje. „Říkám ženě: Proč mi mažeš na chleba margarin, já jsem chtěl máslo! A ona: Vždyť ti máslo mažu, ale máslo voní jinak, tohle smrdí rybinou,“ přiblížil ranní konverzaci u stolu Kamil Sopoušek.

Podle zklamaného zákazníka byla i konzistence výrobku jiná, než mívá máslo. „Po vytažení z ledničky bylo měkké a lehce roztíratelné, což u másla obvykle nebývá,“ dodává Sopoušek.

Na etiketě je uvedeno, že máslo bylo dovezeno z Belgie. „Nemyslím si, že by nám Belgičané posílali místo másla margarin. Nejde o 40 korun, ale záměrné šizení zákazníků, kdy je na trhu másla nedostatek,“ domnívá se Kamil Sopoušek, který se chce obrátit s podnětem na prošetření na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Podle vedení obchodního řetězce výrobek svým složením máslu odpovídá a obsahuje pouze složky uvedené na obalu. „Je vyráběný moderní procesní metodou NIZO. Mimo uvedeného zákazníka si nikdo další na složení tohoto výrobku nestěžoval,“ uvedla tisková mluvčí Penny Marketu Monika Lebedová.

Potvrzuje to i tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. „Podezření na falšování přítomností rostlinného tuku jsme u belgických másel šetřili už v minulosti. V dosud vyhodnocených vzorcích se to nepotvrdilo. U másla původem z Belgie, i když bylo vyrobeno podle požadavků na máslo, jsou mírně jiné postupy při výrobě, které ovlivňují chuť, takže se může lišit oproti tomu, na co je spotřebitel zvyklý u másel tuzemského původu,“ upřesňuje mluvčí.

Co je NIZO?
Nizozemská technologie, při které se máslo vyrábí ze sladké smetany s použitím mléčných kultur. Po vyndání z lednice je výrazně měkčí, proto se lépe roztírá. V Česku se technologie při výrobě másla nepoužívá. Z obalu se to však zjistit nedá.

Autor: Jiří Šmeral

15.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žáci ze Základní školy Komenského v Letohradu.

Naši prvňáci: ZŠ Komenského v Letohradu

Tip liga - Ilustrační snímek.

Tipaři prokázali znalost fotbalových poměrů, nikdo neskončil v záporných číslech

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Mýtský rynek už zdobí vánoční strom

Vysoké Mýto - Advent se blíží, města pilně připravují vánoční výzdobu. Na náměstí Přemysla Otakara II. v úterý přivezli vánoční strom, a to z městského lesa na Drábech.

Policisté překazili skok z mostu

Žamberk - V pravou chvíli na pravém místě byli v úterý večer žamberští policisté. Pádem z desetimetrové výšky chtěl svůj život ukončit dvacetiletý muž, pravděpodobně kvůli rozchodu s dívkou. Mladík už stál u sochy za zábradlím mostu.

Středeční překážkou je Chrudim

Česká Třebová - Pokud fanoušci a příznivci Kohoutů váhají, jestli dnes v podvečer jít na hokej, rychle by si to měli rozmyslet. Bude to bitva jako řemen. Do České Třebové přijede aktuální lídr tabulky krajské ligy HC Chrudim.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT