Choceň se pyšní svými přilehlými lesy, které mohou lidé navštěvovat. Podle Marka jsou zde ale tací, kteří chtějí místu uškodit. „Není jistě náhodou, že v posledních dvou letech v oblasti příměstských lesů byly zapáleny žhářem dva větší krmelce se zásobníkem na seno a spodními jeslemi,” řekl ředitel.

O krmelce se starají myslivci, kteří v zimě zvěř přikrmují. Vandalský čin jim tak přidělává vrásky na čele. „Jedná se o velmi obětavou práci většiny myslivců. Přesto se mezi námi najdou vandalové či extrémně zaměření spoluobčané, kteří krmelce ničí a přímo zapalují,” postěžoval si Marek.

Možný viník utekl

K poslednímu případu došlo letos v září, kdy musely dvě jednotky hasičů likvidovat požár krmelce v lese. „Dle výpovědi dvou houbařek se na místě pohybovala cizí osoba, která utekla od hořícího krmelce,” sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

V Chocni shořel krmelec.
FOTO: U Chocně shořel krmelec. Pachatel podle svědků z místa utekl

Plameny během požáru zcela zničily samotný krmelec, ale poničeny byly i stromy v jeho těsné blízkosti. Škoda byla vyčíslena na 9 tisíc korun, hasiči uchránili porost za zhruba 100 tisíc. „Škoda nebyla tak vysoká a bylo málo důkazů, tak se viníka najít nepodařilo,” poznamenal ředitel Správy městských lesů Choceň.

V otázce možného žhářského útoku lidé nemají jednotný názor. „Nedivila bych se ničemu. Najde se zde spousta jedinců, co místním nic nepřejí,” sdělila své pocity Jarmila Brožová z Chocně. „No, bojíme se, aby je nenapadlo zapalovat něco ve městě,” řekla místní důchodkyně, která z obavy nechtěla sdělit své jméno. „Vůbec bych se nedivil, že tam jenom chodí vykuřovat. Neviděl bych to tak černě,” odvětil další z místních František Pelc.

Případy z minulosti

Další případ se odehrál v létě 2019. Tehdy zasahovaly čtyři jednotky hasičů - profesionálové z Vysokého Mýta a dobrovolní hasiči z Chocně, Brandýsa nad Orlicí a Vysokého Mýta.

„Požár lesa o rozsahu 10 x 20 metrů hasiči likvidovali dvě hodiny. Jednotky požářiště řádně prolily vodou, provedly kontrolu termokamerou, postupně ohnisko rozebrali a rozhrabali,“ uvedla Jana Poláková z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje s tím, že požár zasáhl jedenáct stromů, hrabanku a krmelec. I zde se mluvilo o žháři.

Požár lesa zřejmě založil žhář.
Požár v lese zřejmě založil žhář, škoda je 61 tisíc

Podobný případ, ovšem ve větším měřítku, zažili lidé na Přeloučsku, kde v roce 2018 došlo k sérii sedmi požárů během dvou měsíců. I zde hořelo v lesích. Situace se uklidnila poté, co v okolí lesů začali hlídkovat policisté.

Jezdecký klub v Rohovládové Bělé minulý týden někdo úmyslně zapálil. Koně přežili, ale shořely stáje včetně skladu sena a zázemí.
Žhář zapálil stáje pro koně. Dobrovolníci pomáhají a chtějí jezdecký klub zpět

Jaroslav Marek proto žádá obyvatele Chocně, aby si více všímali svého okolí a lidí, které potkávají. „Snažme se zabránit dalším požárům a činům, které nikomu neprospívají,” dodal ředitel.