Soutěž „doma" v Ústí jste nikdy nevynechal?
Myslím, že ne. Je to první závod sezony, a navíc doma, takže když jsem zdravý, jsem tady.
Příprava byla stejná, nebo se něčím vymykala?
Od prvního května už nebudu sloužit v Ústí, ale v Praze, byly s tím spojené některé organizační věci a podobně, takže trénink byl trochu jiný…
Čeká vás tedy životní změna?
Je to tak. Od prvního května budu sloužit v Praze. Určitě budu jezdit i sem do Ústí, ale nebudu tady tak často jako nyní.
Můžete být konkrétnější, kam přesně míříte?
Budu v Praze na centrále v Sokolské ulici, dál budu působit jako aktivní hasič. Jen přecházím ze stanice Ústí pod hlavní město Praha.
Takže příště budete soutěžit za Prahu?
Ano.
Co vás čeká v letošní sezoně?
Letošní sezona má tři hlavní závody. Jedním je seriál Český pohár v TFA, který se koná na území celé republiky a skládá se ze čtyř závodů v průběhu celé sezony. Pak budou dva vrcholy sezony: mistrovství Evropy a ten nejhlavnější vrchol – Světové hasičské hry v Los Angeles, které budou v polovině srpna. K tomu všemu budu směřovat přípravu.
Jak dlouho se tenhle sport dá dělat na vrcholové úrovni?
Na to je těžká odpověď. Když se člověk podívá na chlapy v kategorii nad pětačtyřicet let, najde tam suprové výkony. Třeba loni skončil Jarda Barcuch, kterému bylo šedesát. Ale tím neříkám, že budu běhat do šedesátky. Nejdůležitější je motivace, a tu pořád mám. Pokud ji člověk nemá, nic ho nežene dopředu, aby dál závodil.
Hasiči, které jste zmínil, si zaslouží obdiv, že?
Já před nimi smekám a říkám jim: Pánové, až mně bude tolik, co vám, budu jezdit na vozíku.
Je tento sport podle vás vhodný pro ženy?
U nás to moc běžné není, ale na světových hrách i na mistrovství Evropy je kategorie žen. Ženy tam mají stejné podmínky, nemají nic ulehčeného. Dělají i dobré časy a je jich poměrně dost. Klobouk dolů.