Vodník, mořská panna, kostlivec nebo čarodějnice, to jsou některé ze strašidel na trase procházky nočním Letohradem. „I letos budou probíhat podle osvědčeného scénáře. Pořádáme je ve spolupráci s šermířským sdružením a dobrovolníky. Skupinky na trase potkají celkem patnáct až dvacet strašidel," uvedla Lucie Vágnerová z Kulturního centra.
Výpravy za strašidly se zde staly tradiční součástí prázdninové nabídky v Letohradě. Vyhledávají je zejména rodiny s dětmi. Letošní premiéru už mají za sebou a v určité míře se projevilo, že byl nešťastný pátek třináctého. „Po parku se pohybovala strašidla, která v našich pohádkách nemají místo – opilá mládež. Proto je také musela městská policie vykázat z prostor parku a zámku pryč. Bohužel to nebyl ojedinělý případ novodobých strašidel," konstatoval po prvním zámeckém strašení Petr Kubíček z šermířského sdružení Balestra. Šermíři zajišťují stanoviště čerta u schodiště zámku, lapku a drába na mostě, příležitostně i Červenou karkulku a hejkaly.

Nechceme děti rozplakat

Balestra je na roztrhání a letošní rok je zřejmě tím posledním, kdy bude v Letohradě strašit. Pro šermíře je prý každé strašení tak trochu adrenalin. „Nikdy nevíte, co vám kdo z účastníků prohlídek provede a kdy se vás pokusí vyvést z míry. Díky zimní přípravě na víkendových seminářích na JAMU si myslím, že umíme reagovat opět o něco lépe než vloni. K nezaplacení jsou reakce menších dětí, kvůli kterým se vlastně celé strašení dělá. Přítmí, světýlka loučí a ještě pohádkové bytosti, to s nimi dělá divy. Nechceme je rozplakat, ale pobavit a vyrobit jim nějaký ten zážitek, který z nich za dvě hodiny nevyprchá," dodává za Balestru Petr Kubíček.
Do konce prázdnin se uskuteční strašidelné prohlídky ještě ve třech termínech, tento pátek, dále 3. a 10. srpna. „Na prohlídku je nutné se objednat předem," upozorňuje Lucie Vágnerová a dodává. „Vychází se od informačního centra, trasa dále vede do zámeckého parku, ke hřbitovu a kolem jeskyně se vrací k zámku. Protože v lese už bývá tma a někdo by mohl zakopnout o kořeny, doporučujeme vzít si s sebou baterku a pevnou obuv."

Plní úkoly mořské panny i hraběte

Prohlídky jsou organizovány po skupinách o zhruba dvaceti lidech, s každou jde průvodce. První vychází ve čtvrt na devět, poslední ve tři čtvrtě na deset. Prohlídky trvají něco málo přes hodinu.
Aby noční akce byla pro děti ještě atraktivnější, na trase plní různé úkoly. Například sbírají perly mořské panny nebo starému hraběti donesou hrníček s vodou. Aby se jim zjevila bílá paní, která je provede zámkem, musí uhodnout hádanku. „Na strašidelné prohlídky se převážně objednávají lidé z Letohradu a okolí, mezi návštěvníky jsou však i lidé z daleka, kteří zde tráví dovolenou. Někteří chodí i opakovaně," dodala Lucie Vágnerová.