O vítězi rozhodla komise složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Krajského úřadu a Národního památkového ústavu v Pardubicích (NPÚ). „Komise zdaleka neměla lehký úkol, neboť se do soutěže přihlásila hned dvě města pyšnící se krásnými památkami i bohatým kulturním a společenským životem. Vítězem se stal Letohrad, jenž získal 288 bodů a postupuje do celostátního klání o titul Historické město roku 2015. Druhé místo obsadila s 220 body Česká Třebová," informovala Zuzana Růžková z NPÚ, územního odborného pracoviště v Pardubicích.
Letohrad byl oceněn, že se dobře stará o dědictví předků. Historické centrum doznalo za posledních dvacet let výraznou změnu k lepšímu. „Samozřejmě nás to těší, jsme rádi, že je morálně oceněna mnohaletá péče o památky," komentoval úspěch města zdejší místostarosta Martin Hatka.
Letohrad se soutěže pro obce či města, na jejichž území byla vyhlášena městská památková rezervace či městská památková zóna, zúčastnil podruhé. Podmínky pro zachovávání a obnovu historického jádra vytváří cíleně a dlouhodobě. Obnoveno už bylo mnoho významných památek a pracuje se na dalších. Jde především o dva velké projekty financované z různých zdrojů: restaurování mariánského morového sloupu na Václavském náměstí a postupnou opravu kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku. Oprava mariánského sloupu byla rozdělena do tří let, každý rok je investován zhruba jeden milion korun. „Restaurátorské práce by letos měly být dokončeny," říká o opravě této památky Martin Hatka a k druhé velké akci, kompletní opravě kaple, dodává: „Máme k dispozici architektonické návrhy od dvou týmů autorů a zatím probíhá jejich interní vyhodnocení. Během následujících měsíců by měla být zpracována konečná studie. Chceme dosáhnout nejen toho, že bude památka opravena, ale také bude sloužit a žít," dodal Martin Hatka.
Druhá nominovaná zóna v České Třebová se vyznačuje velice cennými památkami i soubory památkových objektů, jež určují unikátní charakteristiku městského centra. Jeho stav doznal díky Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v uplynulých letech podstatných změn, ve městě byly realizovány obnovy některých významných památek a v roce 2015 byla zpracována nová koncepce programu pro léta 2016 – 2025.  (zr, daf)