V letohradské Tvrzi Orlice je možné si při večerních prohlídkách vychutnat atmosféru setmělých zámeckých komnat i gotického sklepení. „Návštěvníci se pokusí zachránit princeznu Růženku a vysvobodit prince Filipa, kterého drží ve vězení Černá královna, naučí se také taneček a pochutnají si na pražených mandlích a čerstvých koláčcích, které pro ně upeče kuchařka v zámeckých kamnech z osmnáctého století," líčila Magdaléna Motlová z Tvrze Orlice. Nejbližší večerní prohlídka se uskuteční v sobotu 18. července od osmi hodin večer, je potřeba si ji předem rezervovat.

V Letohradu se potuluje také vodník, čerti, mořská panna, ježibaba, kostlivec, Rumcajs nebo bílá paní. Usídlili se v parku i na zámku a mají pro odvážlivce připravené různé úkoly. V červenci se večerní putování za nadpřirozenými bytostmi uskuteční v pátek desátého a jednatřicátého. Je nutné se předem objednat v informačním centru.

Strašidla a jiné pohádkové bytosti různých velikostí se nastěhovaly také do výstavních prostor informačního centra v Jablonném nad Orlicí včetně sklepení. „Od začátku června interaktivní výstavu navštívilo už víc než pět set lidí," uvedl vedoucí odboru kultury Libor Kačírek a dodal, že zájemci mohou zavítat do světa kouzel a pohádek do konce prázdnin každý den v otevírací době infocentra.

(has)