„Nyní je výskyt lýkožrouta na Orlickoústecku v tak zvaném základním stavu. To znamená běžný výskyt. Dalšími stupni jsou pak stavy zvýšené a kalamitní,“ sdělila vedoucí lesní správy Lanškroun Jana Trejtnarová. „Porostům pro lýkožrouta atraktivním věnujeme mimořádnou pozornost,“ dodala. „Výrazně se v lesích projevuje současné sucho. Jsou ohrožené jak jarní výsadby, tak veškeré porosty, listnáče nevyjímaje. Zaznamenáváme také úbytek vody ve studánkách, pramenech v lesích, znatelný úbytek vody je i na dříve silně podmáčených lokalitách,“ řekla Jana Trejtnarová. Sucho s teplem patří mezi výrazné rizikové faktory pro šíření lýkožrouta. „Za běžné situace si stromy s lýkožroutem poradí, pokud jim ale chybí vláha, nevytváří pryskyřici a kořenové systémy škůdcům podlehnou,“ popsala tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lesníci kontrolují stav potencionálně ohrožených porostů - nové porostní stěny, lokality s předchozím výskytem i jednotlivé kůrovcové stromy. Do porostů se instalují feromonové lapače. V případě napadení následuje bezprostřední pokácení a asanace (mechanická, strojní nebo chemická) napadeného dřeva. Pro správce lesů platí nařízení ministerstva zemědělství o zastavení úmyslných těžeb smrku a borovice, s výjimkou výchovných těžeb v porostech do 40 let věku. V současnosti se tedy i na Orlickoústecku zpracovává jen nahodilá těžba a těžba v mladých porostech.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy.
Kůrovce mají pod kontrolou

„Podle aktuálních údajů činí zastoupení smrku na území lesní správy Lanškroun 70 procent. Dané území se nachází z 65 procent v nadmořských výškách vhodných pro pěstování smrku, ale i zde uměle vysazujeme ostatní dřeviny. V nižších polohách zakládáme druhově smíšené lesy s převahou listnáčů a jedlí. Zároveň se snažíme o přirozenou obnovu porostů, cíleně pracujeme se staršími porosty, ve kterých dochází k jejich přirozené obnově pod ochranou těchto mateřských porostů,“ dodala správkyně lesů Jana Trejtnarová.

Ilustrační foto
Stromů napadených kůrovcem přibývá. Kalamita zatím nehrozí

„Hmyz je zpravidla druhotným škůdcem, útočícím na oslabené stromy. Například v oblasti Suchého vrchu s poškozenými porosty jsme uskutečnili dva projekty na změnu druhové skladby, což vedlo ke zlepšení stavu lesních porostů,“ řekla Jana Trejtnarová.

Míru ohrožení kůrovci či chrousty a také míru sucha lze aktuálně sledovat na stránkách www.kurovcoveinfo.cz. Z tamní mapy je patrné, že Podorlicko patří k těm výrazněji ohroženým oblastem.

Ilustrační foto
Chrudimské lesy překročily hranici kůrovcové kalamity