V Orlickoústecké nemocnici kvůli tomu loni pár týdnů po podpisu kolektivní smlouvy propukla krize. Lékaři ARO podali výpovědi z dohod o pracovní činnosti, na jejichž základě pracovali v noci. Stejné téma bude zřejmě třecí plochou jednání i letos.

Jestli se situace po uklidnění krize zlepšila, jsme se zeptali lékaře Jaroslava Krsičky, který je krajským koordinátorem Lékařského odborového klubu. „Došlo k organizačním změnám noční služby, ujasnila se pravidla, ale systém práce se nezměnil. Zásadní změny musí být doprovázeny větším množstvím lékařů. Přihlásili se k nám dva kolegové, bohužel ale nenastoupili, dali přednost větším nemocnicím, což je obecný trend," shrnuje uplynulý rok lékař. Příčiny trendu spatřuje nejen v platových podmínkách, ale i větší odbornosti, možnosti okamžité spolupráce a konzultace všech lékařských odborností.

„Kolektivní vyjednávání ještě není ukončeno. Detaily o jeho průběhu tedy nebudeme v tuto chvíli zveřejňovat." Pavel Kožený, vedoucí oddělení komunikace a marketingu, Nemocnice Pardubického kraje, a. s.

Při letošním vyjednávání bude podle Jaroslava Krsičky opět diskuze o ohodnocení noční práce. „V nemocnicích přímo řízených ministerstvem se navyšuje tarif o deset procent, což obnáší i stejné navýšení ohodnocení za noční službu. A to je problém u nás, kde jde o akciovou společnost a kde nemáme platové tarify, ale mzdové tarify, které jsou nižší, a navíc noční práci zajišťujeme jinou formou," vysvětluje s tím, že ohodnocení noční práce často tvoří až padesát procent příjmu lékaře. Nezvýšení by tedy bylo pro lékaře citelné.