„Žádný dětský lékař se nepřihlásil a bude to problém. Rodiče budou s dětmi jezdit do Starého Města. Paní doktorka sama shání za sebe náhradu a bude to muset řešit zdravotní pojišťovna,“ uvedl starosta Tatenice Vladimír Žák. V budoucnu je čeká i hledání zubaře.

DLOUHODOBÝ PROBLÉM
Do jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se nyní vložil Pardubický kraj. „Dlouhodobě se na nás obrací starostové obcí s tím, že je v regionu nedostatek vybraných lékařů. Většinou chybí stomatologové, obvodní lékaři a pediatři. Problém mají v Lanškrouně, ale obdobný registrujeme i v dalších, periferních oblastech kraje. Snažíme se na problém upozornit, aby i stát vnímal, že je nutné do území přilákat mladé lékaře,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Ilustrační foto.
Nejvíc zbytečných dětských obětí je při dopravních nehodách

Všeobecná zdravotní pojišťovna plánuje do budoucna lepší nastavení úhrad, aby se mohla chovat tržně a krátkodobě nabízet mladým lékařům zajímavé kontrakty. „Ty by působily jako motivační prvek pro vykonávání praxe v okrajových regionech. Věřím, že motivace může na řadu lékařů zapůsobit,“ podotkl hejtman Martin Netolický.

NOVÉ MOŽNOSTI
Lanškroun plánuje spolupráci s lékařskými fakultami a chce podpořit stipendiem konkrétního studenta, který by se zavázal po dokončení školy nastoupit do města jako obvodní lékař.

Možností je ale zřejmě více. Důležitou roli mohou sehrát i krajské nemocnice. „V budoucnu bude možné, že dojde ke spádovému převzetí řady ambulantních výkonů. Jejich garantem budou naše nemocnice akutní péče. Jedná se de facto o model okresních a krajských ústavů národního zdraví, na které jsme byli zvyklí v minulosti,“ dodal hejtman kraje Martin Netolický.

Ilustrační foto
Závody v Dolní Dobrouči už v sobotu

Pardubický kraj se v současné době snaží stabilizovat i rozvíjet akutní a následnou lůžkovou péči. „Výhoda je, že jsme vlastníkem Nemocnic Pardubického kraje, které jsou jediným poskytovatelem akutní zdravotnické péče. V jiných krajích působí různé subjekty, od soukromých zařízení po státní fakultní nemocnice, což vyjednávání krajů a dohody se zdravotními pojišťovnami znesnadňuje,“ sdělil krajský radní Ladislav Valtr.

PŘIJDOU MLADÍ?
Problém s chybějícími lékaři v kraji bude narůstat, protože řada z nich je již v důchodovém věku. A mladí nástupci nejsou. Ačkoliv světlé výjimky existují. Jednou z nich je stomatoložka Tereza Faltusová, která si zkrátila rodičovskou dovolenou a v Lanškrouně otevřela novou ambulanci. Během pár dní zaregistrovala na pět stovek pacientů a další čekají, že se na ně dostane na podzim.