Ráno chvátá kdekdo. Každá minuta je dobrá a pohled na zamrzlé čelní sklo, sněhovou čepici na autě a ubíhající čas nepotěší nikoho. Variantou, jak uspořit čas, je oškrábat průzor, aby řidič viděl ven, a vyrazit. To se ale nemusí vyplatit!

Hrozí pokuta

Policisté v uplynulém týdnu řešili hned několik případu se společným jmenovatelem: nedostatečné očištění vozu od zledovatělého sněhu. Jen na Orlickoústecku se staly dvě nehody: v pondělí na jedenáctce mezi Žamberkem a Šedivcem a o den později v Třebovici.

„Krátce po osmé hodině ranní přistál kus ledu na jedoucím automobilu značky Peugeot,“ uvedla mluvčí policie Lenka Vilímková k prvnímu případu. Devětadvacetiletý řidič tak se svým autem „odnesl“ ulétnuvší kus ledu z protijedoucího náklaďáku. Výsledek? Proražené čelní sklo a patnáctitisícová škoda.

V úterý na I/14 v Třebovici byl scénář podobný, tentokrát si nepříjemný zážitek odnesl jednatřicetiletý řidič a škoda na poškozeném hyundai je tři tisíce korun. „Kus ledu, který pravděpodobně vůz poškodil, odlétl ze střechy návěsu protijedoucí neznámé nákladní soupravy. Řidič soupravy z místa ujel,“ shrnula mluvčí.

Řidiči nákladních automobilů to nemají jednoduché. Nahoru se často nedostanou, povinnost očistit auto od sněhu a ledu ale začala platit už v únoru 2015. Pokud řidič povinnost nedodržuje a jezdí se sněhovou čepicí na svém autě či neoškrábanými skly od ledu, nejenže ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu, ale vystavuje se hrozbě pokuty, a to až 2500 korun. Ometená pak musí být i státní poznávací značka.