O vybudování moderního zdravotnického zařízení, které ve městě chybí, usiluje lanškrounská radnice už pátým rokem. Předloni zpochybnili záměr města opoziční zastupitelé. Finanční prostředky, které stavebně náročná rekonstrukce spolyká, se jim zdály nepřiměřené. Přišli proto s vlastním návrhem, který ale zastupitelstvem neprošel. Pochybnosti sdílela i část lékařů. Stěžovali si, že s nimi vedení města nekomunikuje a tlačí je do nevýhodných smluv. Starosta Vetchý naopak tvrdil, že za zpoždění projektu mohou právě lékaři. A opozici obvinil z politikaření.

Radniční koalice (Lanškrounské fórum, ANO, ČSSD) si nakonec prosadila svou. Vloni na podzim proběhlo výběrové řízení na zhotovitele, které vyhrála kroměřížská stavební firma VW Wachal. „Výstavba bude náročná na koordinaci vzhledem k úzké součinnosti se zástupci města a doktorů užívajících prostory polikliniky, jelikož výstavba proběhne ve dvou etapách za plného provozu ordinací,“ uvedl provozně ekonomický ředitel Ondřej Wachal.

Náročný projekt

Náročnost rekonstrukce připouští i starosta Radim Vetchý. „Období přestavby bude náročné jak pro lékaře i pro pacienty, proto prosíme o přiměřenou míru tolerance a shovívavosti,“ řekl starosta při zahájení stavby.

Rekonstrukce bude probíhat ve dvou etapách. Během první bude odbourána dvojice zadních křídel stávající budovy. V uvolněném prostoru vznikne nová část, do které se přesune provoz polikliniky během druhé etapy, která počítá se zbouráním zbytku budovy a dostavbou do ulice Svatopluka Čecha.

„Abychom co nejméně omezovali provoz fungujících ordinací, jsme připraveni provádět počáteční hlučné a prašné práce pokud možno mimo ordinační hodiny, případně o víkendech,“ ujistil Ondřej Wachal. První etapa by měla být hotová v červnu příštího roku.

Ilustrační foto.
Iveco restartuje výrobu, skluz chce dohnat o svátcích a víkendech