Lanškroun vyčlenil ze svého rozpočtu na výtvarné sympozium  300 tisíc korun. Oživit má kulturní dění ve městě během léta. Pro jeho přípravu byla jmenována pracovní skupina. Vzhledem k jílovému podloží, na němž Lanškroun leží, rozhodla, že materiálem, ze kterého budou výtvarníci tvořit, bude hlína. „Sympozium bude započato na konci června a ukončeno na konci července. Počet vytvořených děl, počet výtvarníků i rozsah doprovodného programu je závislý na výši poskytnuté dotace," upřesnila za pořadatele Petra Brejšová z kanceláře starostky a tajemníka. Jak dodala, v případě, že město dotaci získá, budou vytvořená díla odlita a rozmístěna na už nyní vytipovaných veřejných prostranstvích v Lanškrouně a Dzierżoniówě, partnerském polském městě. „Pokud se projekt bude muset obejít bez dotace, bude skromnější, ale i tak rozšíří lanškrounské kulturní léto o zajímavou aktivitu," uvedla Petra Brejšová.
Organizátoři předpokládají, že sympozia se zúčastní  studenti středních a vysokých uměleckých škol od nás i z Polska. Výtvarníkům chtějí vytvořit zázemí na veřejném místě, zřejmě na zámeckém nádvoří nebo na náměstí Aloise Jiráska, aby lidé mohli sledovat, jak umělecká  díla pro vybrané lokality vznikají.  „Já sama volám po tom, aby jedno dílo  stálo na kruhovém objezdu," konstatovala  starostka Stanislava Švarcová. Doufá, že město s podaným projektem uspěje a některé lokality v Lanškrouně se díky sympoziu stanou krásnějšími.
Začátek i konec sympozia má být ohraničen doprovodným programem. Jeho součástí mají být například výtvarné dílny, na nichž si budou moci příchozí vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu. Městský architekt Přemysl Kokeš, který přišel s nápadem sympozium uspořádat, navázal spolupráci s výtvarnými školami, pedagogové mu pomáhají vybrat studenty vhodné pro tento projekt.  (zr, daf)