Má se stát součástí změn, které jsou v záchranné službě zaváděny v souvislosti s ukončením výjimky pro práci přesčas ve zdravotnictví. Lékaři u záchranné služby slouží tolik přesčasových hodin, že by docházelo k porušování zákoníku práce. Záchranky se navíc potýkají s nedostatkem kmenových lékařů. Vedle ZZS v Lanškrouně, kde má dojít ke zrušení míst lékařů, se omezení dotknou i Žamberka, zde má rychlá lékařská pomoc zůstat jen přes den a o víkendech. S redukcí nesouhlasí jak vedení Lanškrouna, tak i obyvatelé města, podepisují petici. Diskutovat o důvodech změn přijel včera do Lanš- krouna náměstek hejtmana Roman Línek a ředitel ZZS Pardubického kraje Pavel Svoboda. „Před třemi, čtyřmi lety tato změna proběhla v Holicích, a od té doby se nestal jediný případ, kdy by se někoho, kdo potřebuje pomoc, nepodařilo zachránit, protože v místě neslouží lékař," řekl mimo jiné Roman Línek. Jak zdůraznil, zákonné předpisy budou i nadále plněny. V kraji je zatím čtrnáct posádek rychlé lékařské pomoci. „Královéhradecký kraj v roce 2011 zredukoval počet svých lékařských posádek ze čtrnácti na devět. My jsme je nechali do ukončení výjimky s tím, že do té doby se někdo probere – na ministerstvu, na vládě…," potkl Pavel Svoboda.
Z publika přišla výtka, proč k rušení lékařské posádky ZZS dochází právě na Lanškrounsku, zejména v zimě tak složitě dostupném, a ne třeba na Svitavsku, kde je víc lékařských posádek blízko sebe. „Nejde jen o Lanškroun, ale i okolní vesnice jako Žichlínek nebo Albrechtice. Ke kritickým stavům – bezvědomí, dušení, těžká laringitida dítěte, operátorka nepošle záchranáře, ale zavolá lékaře. Ten to nemá šanci stihnout do dvaceti minut," je přesvědčen lékař Václav Kment, který je autorem petice proti zrušení lékařské posádky v Lanškrouně. Ředitele ZZS a Pardubický kraj požádal, aby své rozhodnutí ještě přehodnotili. Diskuze se také točila kolem otázky, zda je vyškolený záchranář ve všech případech schopen a kompetentní plně zastoupit lékaře.
Ve věci zachování lékařů v posádce ZZS v Lanškrouně se již starostka města Stanislava Švarcová obrátila dopisem na hejtmana kraje Martina Netolického a nevzdává se ani po včerejším setkání v kině, které nevyznělo pro odpůrce rušení lékařské posádky optimisticky. „Současnou situaci musíme probrat s radními a dohodnout se na dalších krocích. Mrzí mě, jak probíhá komunikace. Myslím si, že jsme měli být informováni dřív. Zbraně ale neskládáme," prohlásila starostka.