VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Laiky zaujala Hovězí bota, odborníky nožířův guláš

Přívrat – Do malé obce nedaleko České Třebové v sobotu směřovaly stovky návštěvníků. Aby také ne, zemi krále Miroslava, jak se Přívratu říká, ovládl guláš. Tradičního Guláš festivalu se zúčastnilo dvanáct týmů, z nichž rovná půlka měla ve vaření guláše na přívratské návsi premiéru. 

27.8.2017 1
SDÍLEJ:

Sedmý ročník Guláš festivalu v Přívratu.Foto: Michal Horák

Kdo však premiéru rozhodně neměl, byl tým Red Hot Chilli Picant, kterému v kotlíku po čtyřech hodinách vznikl guláš nazvaný Hovězí bota. „Jsme tu posedmé a dohodli jsme se, že naposledy,“ přiznal Deníku Michal, který coby člen týmu soutěžil od samého začátku. Navíc jeho tým i letos čekala šichta den předem. „Pro krále Miroslava tady už asi pět let vaříme den předem guláš z pětadvaceti kil masa, pak tady v kotlíku, takže máme víceméně přegulášováno,“ usmíval se. 

NEJLEPŠÍ PIVO A BUCHTA
Kreativitě soutěžících se jako každý rok žádné meze nekladly. „Soutěžící dostanou sedm kilo hovězího masa, ostatní ingredience jsou na nich,“ upřesnila pravidla spoluorganizátorka Guláš festivalu Pavlína Řezníčková. 

Mají stále přetlakGuláš festival se v Přívratu konal už posedmé. Jak prozradil „král“ Miroslav Veselý, k akci je inspiroval podobný festival v Peci pod Sněžkou. A tradice tu zakořenila. „Soutěží dvanáct týmů a každý rok máme v počtu zájemců přetlak,“ podotkl Miroslav Veselý.

Kromě soutěžících u dvanácti kotlíků, mezi nimiž ani letos nechyběl se svým týmem Krajánci hejtman Martin Netolický, tu proběhla soutěž o nejlepší regionální pivo. Laikům nejvíce chutnala Rychnovská Kněžna z Městského podorlického pivovaru, odbornou porotu pak zaujal Kamenský stoják z Mini pivovaru Kameničná.

Kdo dá raději přednost sladkému, mohl se zúčastnit ochutnávky skládaných buchet. V ní soutěžilo deset pekařek z Přívratu a blízkého okolí. „Musely upéct čtyřicet skládaných buchet, náplň je na nich,“ podotkla Pavlína Řezníčková. Od odborné poroty si první místo vysloužila Miroslava Nováková, od laiků pak Iveta Voleská. 

Ale zpět ke guláši. Povel k zahájení ochutnávek zazněl okolo čtrnácté hodiny a nastal mumraj. Každý si chtěl ukořistit trošku guláše, aby mohl srovnávat. Dvanáct gulášů před sebe dostala i tříčlenná odborná porota. „Hodnotíme měkkost masa v guláši, jeho hustotu, barvu a chuť,“ nastínil člen poroty Evžen Rybka.

Porotě nakonec nejvíc zachutnal Guláš nožíře Dobroty od Pětky Karla Ocílky, druhé místo brala Hovězí bota od Red Hot Chilli Picant (která si vysloužila zlato od laické poroty před Řeznickým hovězím paprikovým od Řeznictví Sloupnice a Opilé Marie od Meat choppers) a třetí skončil Hejtmanský guláš od Krajánků. 

Celou akci provázel bohatý program, mimo jiné i lety vrtulníkem.

Autor: Iva Janoušková

27.8.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvě auta na střeše, jedno na boku. Viníky byly nepozornost, rychlost a alkohol.
3

Dvě auta na střeše, jedno na boku. Viníky byly nepozornost, rychlost a alkohol

Ilustrační foto

Záchody slaví svátek i ošklivými dárky

Ve sváteční pátek se radovaly veskrze domácí celky

Orlickoústecko - Dohrávky fotbalových soutěží: Dvě krajské soutěže a k tomu Okresní přebor II. třídy mají pro podzimní část sezony splněno.

Paráda! Česká Třebová si zajistila první místo

Orlickoústecko /FOTO/ - Krajský fotbalový přebor: Střelecký tahoun, útočník Vojtěch Novotný dal v posledním domácím utkání České Třebové dvě branky a měl lví podíl na výhře nad Heřmanovým Městcem.

AKTUALIZUJEME

Náledí znovu zavírá silnice. U Svitav nehoda skončila smrtí

Pardubický kraj - Doprava v podnělí ráno je hustší než obvykle. Mohou za to návraty z dlouhého volna i nehody i počasí. U Svitav už policie řeší tragickou nehodu.

S festivalem procestují svět

Vysoké Mýto - Celý týden bude v Regionálním muzeu patřit festivalu Okolo světa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT