Zdražení se nevyhne ani Radomír Henzl, který provozuje taxislužbu v Ústí nad Orlicí. „Ještě jsem nezdražil, ale budu muset. Zákazníků poměrně ubylo, lidé v poslední době mají problémy uživit sami sebe a taxi je až to poslední, co k životu potřebují,“ vysvětlil Henzl.

„Zvýšená cena paliva při stejné spotřebě mi dělá zhruba 0,70 koruny na kilometr. Takže zvednu cenu asi o korunu za každý kilometr,“ dodal Henzl.

Na zvyšující se ceny pohonných hmot musela reagovat i společnost Liftago, která v Pardubicích provozuje taxislužby.

Ilustrační foto.
Z 12 taxíků mělo osm problém. Policisté si v Pardubicích posvítili na taxikáře

„Liftago je tržiště, kde řidiči ovlivňují cenu své služby, tedy nediktuje řidičům cenu jako Bolt nebo Uber. Plánujeme však přenastavovat minimální a maximální cenové hranice pro naše tržiště, aby řidiči měli větší svobodu reflektovat vzrůstající ceny paliva v jízdném v rámci bohužel zastaralých vyhlášek,“ uvedl manažer společnosti Ondřej Krátký.

O cenách chtějí jednat i s městy „Budeme vyjednávat s radnicemi o uvolnění cenového stropu, který v současné době nedává smysl, konkurence ho stejně nerespektuje a staví do rizika své řidiče,“ dodal Krátký.

Ilustrační foto.
Zákazník odmítal zaplatit za taxi z Prahy

Vyšších cen si všímají i cestující. „Nedávno jsem potřebovala odvézt z večírku domů a byla jsem poměrně nemile překvapená, že po mně taxikář chtěl o 50 korun více, než jsem platila obvykle,“ řekla Martina Tichá z Pardubic.

Zdražení se dotklo i oblíbené služby Taxi za 100 v Hradci Králové. Firma nabízela převoz kamkoliv po městě za 100 korun, nově to už je za 150 korun, pokud vzdálenost překročí 3 kilometry. „Z důvodu prudkého nárůstu cen pohonných hmot, provozních nákladů, rychle rostoucí inflace a energetické krize jsme nuceni přistoupit ke změně cen jízdného,“ vysvětlila důvod firma Stotaxi na svých stránkách.

Ilustrační foto.
Žena namísto placení pokousala taxikáře. Zkrotit ji museli až strážníci

Na cenu jízdy taxíkem mají vliv i další faktory. „Záleží také, jaká je poptávka, pokud je zvýšená, ceny mohou růst a naopak,“ uvedla Soňa Stloukalová, country manažerka společnosti Bolt.

I firma Bolt přiznala, že musela zvýšit ceny. „Abychom partnerským řidičům pomohli se lépe vyrovnat se zvýšenými náklady, přistoupili jsme k navýšen cen. Cestující se však nemusí obávat, navýšení cen jim částečně vynahradíme slevami,“ dodala Stloukalová.

Bolt zatím jezdí jen v Hradci Králové, ale časem by se mohl rozšířit i do Pardubic. „Pokud se nám podaří v Pardubicích domluvit s dostatečným počtem partnerských řidičů, rádi tam Bolt taxi spustíme,“ konstatovala Stloukalová. V Pardubicích firma zatím provozuje jen koloběžky.