VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuskus? Školní jídelny říkají ano. Na oblibě získávají i salátové bary

Orlickoústecko – S novým školním rokem si spousta maminek školáků oddechla, nemusí řešit, co a kde budou jejich děti obědvat, zatímco jsou v práci. Děti opět mohou využívat školních jídelen. I tam pronikají trendy zdravé výživy.

7.9.2015
SDÍLEJ:

Jídelna. Ilustrační fotoFoto: Archiv

Populární cizrnu či kuskus vaří i ve školní jídelně základní školy Habrmanova v České Třebové. „Také připravujeme ryby, a to nejen filé, ale například i tresku, lososa, pstruha, ale i kapra," upřesňuje vedoucí Jarmila Dostálová.

Pravdou ale je, že si strávníci museli na novinky zvykat. „Vaříme jinak než ve školních jídelnách. Už dvacet let u nás funguje bezobjednávkový systém – strávník přijde, podívá se a teprve pak se rozhodne, co bude jíst," říká Jarmila Dostálová s tím, že systém je unikátní. Pokud zavádějí novinku, nejprve zjišťují, jaký bude mezi strávníky zájem. „Uděláme například pouze čtyřicet porcí a pokud vidíme zájem, pak vaříme ve větším množství," popisuje.

Zařadit do jídelníčku zdravou výživu se pokoušeli i ve školní jídelně v Řetové. Odezva však nebyla nijak velká. „Naše škola je umístěna v obci, děti i cizí strávníci jsou zvyklí na tradiční českou kuchyni, do které se moderní pokrmy zařazují obtížně," uvádí vedoucí Veronika Valachová. Jejich školní jídelna, která nedávno prošla rekonstrukcí, vaří denně okolo 120 jídel.

Hodně se také hovoří o nechuti školáků k ovoci a zelenině jakožto zdroji důležitých vitamínů. V Řetové patří téměř ke každému jídlu, v České Třebové už před dvaceti lety zvolili cestu salátového baru. „Propaguji ho, protože spousta dětí ovoce a zeleninu nejí a pokud se jim přidá k jídlu, tak to stejně nesnědí. Pak se to vylije do kanálu," říká vedoucí Jarmila Dostálová.

Vedoucí českotřebovské jídelny však vidí, že dětí, které salátový bar navštíví, je rok od roku více. Řetovským by se salátový bar také líbil, brzdí je ale finanční limity. „Jsme malá školní jídelna, proto ani naše finanční možnosti nejsou srovnatelné s možnostmi školních jídelen ve velkých městech," uvádí vedoucí Veronika Valachová.

V obou jídelnách patří mezi nejoblíbenější česká kuchyně. V Řetové vévodí kuřecí řízek s bramborovou kaší. „Oblíbené jsou i špagety nebo rizoto," přiznává Veronika Valachová. V České Třebové vydají tisícovku jídel denně, několikrát do roka i zvěřinu. „Nejoblíbenějším jídlem je svíčková," domnívá se vedoucí. Dětem však stále chybí schopnost přemýšlet nad tím, co jedí.

Převládá davová psychóza

Vedoucí obou jídelen se shodují, že hodně záleží na výchově z rodiny. „Děti často nejsou zvyklé na polévky," upřesňuje své zkušenosti Veronika Valachová. Jarmila Dostálová také vidí, že některá jídla děti vůbec neznají. „Znají hamburgery, řízek a kuře, ale když jim dáme něco jiného, nevědí, co to je a jak to chutná," říká s tím, že školáci podléhají davové psychóze. „Jakmile jeden řekne fuj, dalších deset to zopakuje, aniž by to ochutnali," dodává vedoucí.

Školní stravování je pro děti důležité, na to pamatuje i Státní zdravotní ústav. V letošním roce spouští studii kvality školního stravování. „Právě strava, kterou denně konzumují děti ve školních jídelnách, by tedy měla patřit jednoznačně do kategorie vyvážených a zdraví prospěšných jídel a zdárný vývoj dětí podporovat. Chceme mít ucelená data o tom, zda tomu tak opravdu je, nebo zda bude potřeba standardy tohoto stravování nastavit lépe," uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Budou studovat kvalitu

Ke studii vyzval hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta, který popisuje i hlavní cíl studie. Je jím snaha odpovědět na čtyři otázky. „A to zda obědy ve školních jídelnách základních škol odpovídají žádoucímu přísunu 35 % z denní výživové dávky a jak se na tomto poměru podílejí jednotlivé části oběda. Dalším předmětem zkoumání bude závislost mezi počtem porcí oběda vařených školní jídelnou a nutričním složením obědů a také to, do jaké míry ovlivňuje používání instantních směsí obsah soli v pokrmech," upřesňuje Vladimír Valenta.

Studie se dotkne devíti set tisíc žáků základních škol ve všech krajích. V každé náhodně zvolené jídelně budou vzorky jídel odebírány po dobu dvou měsíců, o jejich sběr se budou starat pracovníci krajských hygienických stanic. Analýzu pak provede Státní zdravotní ústav. Studie, na níž se finančně podílí i Světová zdravotnická organizace, své výsledky přinese koncem příštího roku

Autor: Iva Janoušková

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Na cestu zpět nedostala sanitu

Trosky haly v Poličce. Na zkáze se mohla podepsat také špatně uskladněná munice.

Za poličský výbuch hrozí třem dělníkům až 8 let

Protočili dvaadvacet hráčů. Skóre stejné jako v Plzni

Olomouc, Ústí nad Orlicí - Stejným výsledkem jako proti Plzni skončilo i druhé přípravné utkání fotbalistů Ústí nad Orlicí. Prohráli s ligovým dorostem Olomouce 0:3.

Kdosi běžkařům zničil stopy

Orlickoústecko - Zima je v plném proudu, teploty pod bodem mrazu a na své si tak přicházejí nejen lyžaři, ale i běžkaři. Ti na Orlickoústecku ale na konci minulého týdne museli vstřebat nepříliš příjemnou zprávu.

První sníh, kalamita a s obnaženou hrudí na Sněžku: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 16. ledna 2018.

Klymčiw se probouzí z umělého spánku. Sháněl se po telefonu

Lima/ Pardubice - Dobrá zpráva z Rallye Dakar: zdravotní stav motocyklisty Ondřeje Klymčiwa, který se v sobotu v Limě podrobil operaci zlomených obratlů, se lepší.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>