VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuskus? Školní jídelny říkají ano. Na oblibě získávají i salátové bary

Orlickoústecko – S novým školním rokem si spousta maminek školáků oddechla, nemusí řešit, co a kde budou jejich děti obědvat, zatímco jsou v práci. Děti opět mohou využívat školních jídelen. I tam pronikají trendy zdravé výživy.

7.9.2015
SDÍLEJ:

Jídelna. Ilustrační fotoFoto: Archiv

Populární cizrnu či kuskus vaří i ve školní jídelně základní školy Habrmanova v České Třebové. „Také připravujeme ryby, a to nejen filé, ale například i tresku, lososa, pstruha, ale i kapra," upřesňuje vedoucí Jarmila Dostálová.

Pravdou ale je, že si strávníci museli na novinky zvykat. „Vaříme jinak než ve školních jídelnách. Už dvacet let u nás funguje bezobjednávkový systém – strávník přijde, podívá se a teprve pak se rozhodne, co bude jíst," říká Jarmila Dostálová s tím, že systém je unikátní. Pokud zavádějí novinku, nejprve zjišťují, jaký bude mezi strávníky zájem. „Uděláme například pouze čtyřicet porcí a pokud vidíme zájem, pak vaříme ve větším množství," popisuje.

Zařadit do jídelníčku zdravou výživu se pokoušeli i ve školní jídelně v Řetové. Odezva však nebyla nijak velká. „Naše škola je umístěna v obci, děti i cizí strávníci jsou zvyklí na tradiční českou kuchyni, do které se moderní pokrmy zařazují obtížně," uvádí vedoucí Veronika Valachová. Jejich školní jídelna, která nedávno prošla rekonstrukcí, vaří denně okolo 120 jídel.

Hodně se také hovoří o nechuti školáků k ovoci a zelenině jakožto zdroji důležitých vitamínů. V Řetové patří téměř ke každému jídlu, v České Třebové už před dvaceti lety zvolili cestu salátového baru. „Propaguji ho, protože spousta dětí ovoce a zeleninu nejí a pokud se jim přidá k jídlu, tak to stejně nesnědí. Pak se to vylije do kanálu," říká vedoucí Jarmila Dostálová.

Vedoucí českotřebovské jídelny však vidí, že dětí, které salátový bar navštíví, je rok od roku více. Řetovským by se salátový bar také líbil, brzdí je ale finanční limity. „Jsme malá školní jídelna, proto ani naše finanční možnosti nejsou srovnatelné s možnostmi školních jídelen ve velkých městech," uvádí vedoucí Veronika Valachová.

V obou jídelnách patří mezi nejoblíbenější česká kuchyně. V Řetové vévodí kuřecí řízek s bramborovou kaší. „Oblíbené jsou i špagety nebo rizoto," přiznává Veronika Valachová. V České Třebové vydají tisícovku jídel denně, několikrát do roka i zvěřinu. „Nejoblíbenějším jídlem je svíčková," domnívá se vedoucí. Dětem však stále chybí schopnost přemýšlet nad tím, co jedí.

Převládá davová psychóza

Vedoucí obou jídelen se shodují, že hodně záleží na výchově z rodiny. „Děti často nejsou zvyklé na polévky," upřesňuje své zkušenosti Veronika Valachová. Jarmila Dostálová také vidí, že některá jídla děti vůbec neznají. „Znají hamburgery, řízek a kuře, ale když jim dáme něco jiného, nevědí, co to je a jak to chutná," říká s tím, že školáci podléhají davové psychóze. „Jakmile jeden řekne fuj, dalších deset to zopakuje, aniž by to ochutnali," dodává vedoucí.

Školní stravování je pro děti důležité, na to pamatuje i Státní zdravotní ústav. V letošním roce spouští studii kvality školního stravování. „Právě strava, kterou denně konzumují děti ve školních jídelnách, by tedy měla patřit jednoznačně do kategorie vyvážených a zdraví prospěšných jídel a zdárný vývoj dětí podporovat. Chceme mít ucelená data o tom, zda tomu tak opravdu je, nebo zda bude potřeba standardy tohoto stravování nastavit lépe," uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Budou studovat kvalitu

Ke studii vyzval hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta, který popisuje i hlavní cíl studie. Je jím snaha odpovědět na čtyři otázky. „A to zda obědy ve školních jídelnách základních škol odpovídají žádoucímu přísunu 35 % z denní výživové dávky a jak se na tomto poměru podílejí jednotlivé části oběda. Dalším předmětem zkoumání bude závislost mezi počtem porcí oběda vařených školní jídelnou a nutričním složením obědů a také to, do jaké míry ovlivňuje používání instantních směsí obsah soli v pokrmech," upřesňuje Vladimír Valenta.

Studie se dotkne devíti set tisíc žáků základních škol ve všech krajích. V každé náhodně zvolené jídelně budou vzorky jídel odebírány po dobu dvou měsíců, o jejich sběr se budou starat pracovníci krajských hygienických stanic. Analýzu pak provede Státní zdravotní ústav. Studie, na níž se finančně podílí i Světová zdravotnická organizace, své výsledky přinese koncem příštího roku

Autor: Iva Janoušková

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁSTUP MOŽNÝ IHNED, Místo výkonu práce: Restaurace Družba, 17. listopadu č.p. 680, Litomyšlské Předměstí, 566 01 Vysoké Mýto, Kontakt: telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Paleček group s.r.o. - pracovišttě restaurace družba vysoké mýto, 17. listopadu, č.p. 680, 566 01 Vysoké Mýto. Informace: Denisa Mlejnková, +420 775 790 221. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel odborných předmětů 25 020 Kč Učitelé odborného výcviku (kromě pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) UČITEL/KA ODBORNÉHO VÝCVIKU PRO STROJÍRENSKÝ OBOR - OBRÁBĚČ KOVŮ. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25020 kč, mzda max. 29400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: odloučené pracoviště ve firmě Bühler CZ s.r.o., Nádražní č.p. 696, 564 01 Žamberk, Platová řída 10, platový stupeň dle praxe. , Po zkušební době osobní ohodnocení, odměny. , Možnost prodloužení pracovní smlouvy. , Příspěvek na stravování z FKSP., Kontakt: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Střední škola obchodu, řemesel a služeb žamberk - odloučené pracoviště ve firmě bühler cz s.r.o., Nádražní, č.p. 696, 564 01 Žamberk. Informace: Zuzana Pecháčková, +420 774 610 641. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 13 280 Kč Uklízeči a pomocníci ve zdravotnických a sociálních zařízeních UKLÍZEČ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13280 kč, mzda max. 14330 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Za Kopečkem č.p. 353, 564 01 Žamberk, - platové ohodnocení dle zák. č. 341/2017 Sb., - směnný provoz ranní a odpolední směny, 1x za 14 dní sobota a neděle ranní směna, - 6 týdnů dovolené, - benefity FKSP včetně příspěvku na stravování (místní kvalitní kuchyně v našem zařízení), - firemní mobilní tarif pro soukromé využití (hlasový i datový tarif za bezkonkurenční cenu), - práce na akreditovaném pracovišti v příjemném prostředí, Kontakt: telefonicky 8 - 14.30 hodin, e-mailem nebo osobně. Pracoviště: Albertinum, odborný léčebný ústav, žamberk, Za Kopečkem, č.p. 353, 564 01 Žamberk. Informace: Marcela Valentová, +420 725 970 002. Obchod - Obchod Realitní makléř 12 200 Kč Realitní makléři REALITNÍ MAKLÉŘ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU: Mírové nám. č.p. 9, 562 01 Ústí nad Orlicí 1, NÁSTUP MOŽNÝ IHNED, POŽADUJEME: ŘP sk. B, KONTAKT: telefonicky 9 - 16 hodin nebo e-mailem. Pracoviště: Smartviz, s.r.o., Mírové nám., č.p. 9, 562 01 Ústí nad Orlicí 1. Informace: Denisa Pávková, +420 608 303 804.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbal - ilustrační foto

Načešice daly pět gólů béčku Ústí nad Orlicí

Ilustrační foto

Přestřelka. Holice si vyšláply na lídra

Celníci likvidovali zajištěné zboží

Východní Čechy, Prachovice - V cementárně v Prachovicích proběhla v uplynulých dnech likvidace 400 kilogramů zajištěného zboží. V drtičce skončily cigarety, řezaný tabák, doutníky, oděvy, hračky i nože.

Noční vichr vyhnal hasiče do terénu víc než osmdesátkrát

Pardubický kraj - Noc z neděle na pondělí ve znamení orkánu Fabienne.

Pardubičtí mladíci loupili v Trutnově

Východní Čechy - Fotbalová divize C: Derby v Náchodě rozsoudily penalty.

Převýšov jede, vyhrál popáté v řadě

Východní Čechy - Česká fotbalová liga s trojicí východočeských týmů pokračovala zápasy devátého kola. Pro východočeské zástupce se jednalo o dějství střídavě úspěšné.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT