To potvrdila i majitelka Klubu sportovního plavání Pardubice Pavla Müller Mojžíšková. Už o prázdninách zaznamenala enormní zájem o základní výuku plavání pro děti ve věku od čtyř do jedenácti let. „Během pandemie se několik ročníků dětí nemohlo naučit plavat, což je obrovský problém. Místo předškoláků jsou z některých rázem prvňáčci a ti už mají dávno umět plavat,“ vysvětlila.

Školáky láká také atletika. Na náborech, které se na pardubickém atletickém stadionu Hvězda konaly v průběhu prvních čtrnácti zářijových dní, se ukázalo přes pět set zájemců. „Pro školní rok 2021/2022 jsme opět navýšili počet tréninkových skupin. V současnosti jich máme třináct v Pardubicích a dalších pět mimo město. V podstatě všechny jsou plné,“ řekla místopředsedkyně spolku Hvězda Pardubice Jana Kárníková.

Stejně tak i moderní tanec přilákal do tanečních sálů spoustu nových tváří. „Větší zájem jsme letos zaznamenali zejména v kurzech Hrošíku pro děti ve věku od tří do pěti let, z čehož mám upřímnou radost. Na všechny nové děti se moc těšíme,“ uvedla vedoucí pohybového studia Hroch Bára Komínková.

K zaplnění volného času využívá spousta žáků i takzvaných lidušek. Někteří na hodiny dochází s touhou stát se hudebními virtuosy nebo světoznámými malíři, jiní spíše pro zábavu a vlastní obohacení. Do Základní umělecké školy Pardubice-Polabiny se prozatím zapsalo zhruba stejně žáků jako v loňských letech. Zatímco v literárně-dramatickém oboru ještě několik volných míst zbývá, nástrojová oddělení zobcové flétny, kytary nebo klavíru jsou už beznadějně obsazena.

Ilustrační foto.
S koloběžkami nedorazily jen radosti, ale i starosti. A krádeže

Výrazně letos stoupl zájem o obor výtvarný. „Od září nově nabízíme výuku v předmětu Grafický design. V současné době máme toto nové zaměření již plně obsazeno, ale od příštího roku plánujeme jeho výuku dále rozšiřovat,“ dodal za ZUŠ Pardubice-Polabiny Vladimír Krejčí.

Velké oblibě se jako každý rok těší i kroužky angličtiny. V Britském centru v Pardubicích nezbývá na kurzech pro děti ani jedno volné místo. „U většiny kurzů máme i náhradníky pod čarou a další musíme odmítat,“ řekl za Britské centrum Jakub Hřib. Dodal, že úroveň angličtiny u dětí kvůli loňské on-line výuce nijak výrazně neklesla, jak se mnozí obávali.

Jak se ale shodují trenéři a lektoři všech zájmových kroužků, dětem po loňské nucené pauze chybí zejména motivace. Přestože například taneční tréninky nebo hodiny v ZUŠ probíhaly i on-line, ne všichni žáci měli chuť a zájem se do nich zapojit. Největší krize se projevila u dětí kolem patnácti let věku. „Některé se s omluvou na trénink již vůbec nevrátily, další stále hledají novou motivaci,“ popsala situaci Müller Mojžíšková.

Ani jejich fyzická kondice není, až na výjimky, ideální. Ačkoliv kroužky teprve začínají, je jasné, že během školního roku bude co dohánět. „Dost se projevil i životní styl v jednotlivých rodinách, některé děti se vrátily s nadváhou. Čeká nás hodně práce, abychom je všechny dostali minimálně tam, kde byly v březnu minulého roku,“ uzavřela Komínková.