Muzeum v živé přírodě a experimentálně archeologické centrum představilo u příležitosti vyvrcholení letní sezóny opět něco z „pravěké kuchyně". Především rodiny s malými dětmi si přišly na své. Dlouhá fronta nebyla jen u pravěké zkušebny oděvů, ale velkému zájmu se těšila i experimentální výroba houbového železa v hliněné pícce, či upevňování slaměných došků pomocí houžví z namáčené slámy. Bylo k vidění i mnoho netradičních řemesel, jako je výroba šípů,  mletí obilí na kamenném mlýnu, práce s kožešinami a další. Při práci jsem zastihl i náčelníka občanského sdružení Bacrie, Davida Maršálka, kterému jsem položil několik otázek.

Co nového přibylo v pravěké osadě od jara letošního roku?
„ Především se podařilo dokončit areál barvíře.  Dílna získala rákosovou střechu, proutěné stěny a také pec pro vlastní proces barvení. Pokračovali jsme i v oplocování osady, abychom mohli využít lesní koně – tarpany, k vypásání areálu. Dokončil se krov domu hrnčíře a v momentální době finišují práce na pokrytí střechy rákosovými došky. Snad se to podaří do zimy stihnout".

Máte již představu o programu na rok 2015 a jaké další stavební úpravy v osadě  plánujete?
„Programově chceme pokračovat v tradici školních exkurzí a víkendových akcí pro děti a mladé lidi. To je jedna z hlavních priorit našeho projektu. Dále bychom chtěli navázat na úspěšné akce, které pořádáme pro širokou veřejnost, dvě větší v červnu a říjnu a pak sérií menších v době prázdnin.
Pokud se týká stavebních prací, tak budeme postupně dotvářet již vzniklé stavby, především výplňové omazy stěn, otopná zařízení atd. Chtěli bychom také zlepšit zázemí pro návštěvníky osady. Větším projektem by měla být  stavba budovy, do které bychom umístili sklad, toalety a menší stálou expozici. Tyto práce by celý projekt posunuly o stupeň výš, ale dost bude záležet na tom, zda se podaří získat finance na příští sezónu. Udržovat osadu v chodu a pokračovat v jejím zdárném rozšiřování vyžaduje i mnoho času a především velkou dřinu. Uvítáme proto i jakoukoli pomoc při stavebních úpravách a ty, kteří by chtěli výlet k nám spojit s pomocí osadě, zveme na víkend 25. – 26. října, kdy se bude konat otevřená podzimní brigáda".

Jak zahájíte rok 2015?
„Jakmile ustoupí poslední sníh, budou nás čekat opravy po zimě a jen doufáme, že nebudou nijak veliké. Takže první akce budou především pracovní, na ně naváží víkendové akce pro děti a mladé lidi a pak i školní exkurze. Pro veřejnost se osada otevře opět až 20. – 21. června, kdy zahájíme turistickou sezónu oslavou letního slunovratu".