V případě lídrů mají od podzimu loňského roku jasno Koalice pro Pardubický kraj, Piráti, ODS, STAN i ČSSD, která jde do voleb pod hlavičkou nového uskupení. Hledání špiček kandidátních listin uzavřely minulý týden rovněž ANO a KSČM.

„Lídrem do krajských voleb bude Martin Kolovratník. Byl schválen Krajským sněmem. Je ještě potřeba, aby tuto jeho nominaci potvrdil Výbor hnutí ANO, který zasedne v březnu,“ potvrdila pardubická krajská manažerka hnutí Jiřina Klčová.

Jedničkou kandidátky KSČM bude Jan Foldyna. Nominaci předsedy pardubické krajské organizace schválila na konci února krajská konference. „Vedoucího kandidáta ještě musí potvrdit orgán Ústředního výboru KSČM. V první pětici jsou dva místostarostové měst i kandidáti ze všech okresů kraje,“ přiblížil Jan Foldyna. Jmenovitě připomenul krajskou zastupitelku Hanu Horskou, místostarostu Králík Antonína Vyšohlída, Lenku Bělohlávkovou z Chrudimi nebo předsedu pardubické okresní organizace KSČM Romana Harmata. V první desítce mají komunisté rovněž poslankyni Květu Matušovskou nebo někdejšího poslance Václava Snopka.

Někteří stále hledají

Další strany a hnutí tváře kandidátky teprve hledají. „Lídra bohužel nemáme, stále jednáme o možné koalici s několika partnery. Věřím, že v polovině března budeme znát složení koalice i lídry,“ nastínil volební manažer TOP09 Ondřej Müller.

O tom, kdo povede SPD do voleb bude jasno koncem března. „Osmadvacátého se uskuteční Regionální konference hnutí SPD – Pardubického kraje. Kandidáti budou schváleni na této konferenci,“ sdělila mluvčí hnutí Barbora Zeťová.

Současný hejtman, sociální demokrat Martin Netolický míří do voleb s novým uskupením Společně pro kraj. „Kandidátní listina vzniká postupně od poloviny loňského roku a byla uzavřena po konferencích ČSSD a koaličním jednání se zástupci hnutí Společně pro kraj. Zveřejnili jsme 25 jmen a postupně budeme odhalovat další. Osobně za úspěch považuji již to, že se nám podařilo spojit osobnosti z různých koutů kraje napříč profesemi,“ přiblížil Netolický. Volební koalice kandiduje pod názvem Pro prosperující Pardubický kraj.

Na volby se chystá rovněž Koalice pro Pardubický kraj. Lídrem je, jako v předchozích letech, vicehejtman Roman Línek. „Na podzim jsme udělali dohodu Koalice pro Pardubický kraj, KDU-ČSL, Nestraníci a SNK ED. Na základě toho jsme vytvořili celou kandidátku, máme obsazených 50 míst. Třicítka kandidátů jsou lidé v aktivních pozicích na úrovni měst, starostové, radní. Více jak třetinu tvoří ženy. Na kandidátce máme i dost mladých lidí,“ popsal Roman Línek s tím, že kandidátku nebyl problém naplnit. Kompletní přehled všech jmen chce koalice představit v polovině dubna. Na předních místech podle vicehejtmana kandidují krajští radní, ze starostů zmínil svitavského Davida Šimka nebo Magdalénu Peterkovou z České Třebové. Mezi kandidáty jsou i další ženy, starostka Barchova Iveta Krepsová nebo starostka Luže Veronika Pešinová.

Pár volných míst má na kandidátce STAN. „Zbývá doplnit pár míst, na která máme již vytipované osobnosti. Přesto jsme ještě otevřeni zájmu pracovitých lidí, kteří něco dokázali a chtějí se k nám připojit,“ říká Michaela Matoušková. Kandidátku podle volební lídryně tvoří vzdělaní lidé se zkušenostmi v samosprávě, zdravotnictví, školství i sportu, v dopravě, stavebnictví i vodohospodářství. "Jsou to starostové, místostarostové, radní i zastupitelé obcí a měst, živnostníci a podnikatelé, ale i lékař, záchranář, pedagog, trenér nebo projektant," vypočítává Michaela Matoušková.

Podobně jsou na tom Piráti. „Máme prvních 25 kandidátů z celkových 50. Druhou polovinu budeme volit v průběhu března,“ vysvětluje Daniel Lebduška. Čelo kandidátky zaujímají lidé se zkušenostmi z oborů, které kopírují krajskou agendu.

Ilustrační foto.
Co je pro vás volební úspěch? Odpovídají kandidáti do krajských voleb

Předvolební boj se rozbíhá…

Už příští měsíc zahájí kampaň Starostové a nezávislí. „Kandidátku a zaměření kampaně plánujeme představit během dubna. Celostátní Programová konference se uskuteční 20. března a od ní se vše bude odvíjet,“ uvedla Michaela Matoušková.

Piráti se do předvolebního boje zapojí po polovině května. "Oficiální start máme naplánovaný celorepublikově. Je ovšem možné, že v kraji začneme o něco dříve," připouští Daniel Lebduška. Přípravu voleb zvládají Piráti svépomocí. "Pár vylepšení v rukávu máme. Poprvé si najímáme volebního stratéga, máme hotový průzkum mezi voliči a i rozpočet je na pirátské poměry vysoký. Proto už se všichni těšíme, až kampaň začne,“ prozradil pirátský lídr.

Až na dobu krátce před volbami sází kandidáti Koalice pro Pardubický kraj nebo KSČM. „Budeme využívat sociální sítě. Nic však nenahradí osobní kontaktní kampaň, s intenzívní kampaní ale počítáme až po prázdninách,“ říká Roman Línek.

„Důraz klademe na osobní kontaktní kampaň všech kandidátů s voliči zejména v posledním měsíci před volbami,“ přiblížil lídr komunistů Jan Foldyna.

Ústečtí gymnazisté pobývali dva týdny u protinožců.
Ústečtí gymnazisté pobývali dva týdny u protinožců