Králicko, Hanušovice – O prázdninové jízdy historických vlaků na trati mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi je velký zájem. Vagony bývají plné turistů a na nádraží čekají spousty lidí, kteří chtějí mašinku vidět a vyfotit se s ní.

Historické vlaky budou na trasu z České Třebové přes Ústí nad Orlicí a Letohrad do Hanušovic vyrážet každou sobotu až do 19. září. Mimořádné spoje zatím přeplněné nejsou, ale zájem lidí je značný.

Vyjíždějí z České Třebové vždy v 8.24 hodin a do Hanušovic přijíždějí v 11.26. Strojvedoucí i cestující mají pak dvouhodinovou přestávku, než se vypraví na zpáteční cestu. „Z České Třebové jsme naházeli tak šedesát metráků uhlí a u toho se člověk zapotí. Ušatá zvládla vše úplně hladce, na trati žádné problémy nebyly. V Hanušovicích nám hasiči vždy doplňují vodu,“ nechal se minulý týden slyšet mašínfíra Pavel Turek, který je již v důchodu, ale s parními stroji brázdí celou republiku. Parní lokomotivy, jichž je v republice funkčních jen asi deset, se budou na trati střídat. Takzvaná Ušatá pochází z roku 1935 a vyrobila ji firma ČKD Praha. Z pravidelného provozu byla vyřazená v roce 1979. Lokomotivu pak zachránili nadšenci královéhradeckého depa, kteří ji obětavě udržují v provozu a také s ní vyrážejí na jízdy po celé republice.

Prázdninové jízdy připravil Pardubický kraj, aby turisty zavezl do oblasti, kde se nachází Králický Sněžník i další zajímavá místa.