V roce 2015 tam uvízlo v hledáčku zlodějů 14 aut, vloni o devět více. Co však mají okresní i celostátní statistiky zaručeně společné, je typ vozidla, které se krade nejčastěji. Jsou to škodovky. Na Orlickoústecku po nich vloni zůstalo prázdné místo na parkovišti v sedmi případech.

„V roce 2015 jsme zaznamenali 43 krádeží vozidel, v roce 2016 jen 22 skutků," bilancuje mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Šestkrát byl okradený majitel z České Třebové, pětkrát z Vysokého Mýta a čtyřikrát z Ústí nad Orlicí.

„Deset případů se nám podařilo objasnit a auto vypátrat," dodává policejní mluvčí. Do Polska to není daleko, a tak policie nevylučuje, že mizí i za hranice naší republiky. Auta kradená na objednávku do ciziny je jeden z důvodů, proč se u nás podaří objasnit jen asi pětinu krádeží. „Zejména starší vozy známých značek končí v řadě případů během pár hodin rozřezané na náhradní díly," uvedl Karel Badošek ze společnosti, která se zabývá zabezpečením aut před krádežemi.

V řadě případů sice policie auto najde, nemůže je však počítat mezi objasněné, protože se zloděje nepodaří vypátrat nebo někomu konkrétnímu krádež přičíst na vrub. „Nezřídka se stane, že odhalíme kradený vůz legalizovaný na doklady totálně bouraného auta, ale pachatele krádeže se již vypátrat nepodaří. Ani tyto vozy pak ve statistikách objasněnosti nefigurují," upozorňují policisté.

Na Orlickoústecku už letos došlo ke dvěma krádežím aut, na Svitavsku také ke dvěma. 


Jak chránit auto?
-Parkujte vozidlo v garáži, na hlídaném parkovišti a na osvětleném místě
-Vždy se přesvědčte, že jste uzamkli auto i kufr, že máte zavřená okna
-Nenechávejte klíče v zapalování, i kdybyste měli odejít jen na okamžik
-Chraňte doklady k vozidlu, to by měla být samozřejmost pro každého
-Zajistěte nedostupnost klíčků užívaných k vozidlu a chraňte klíčky náhradní
-Využijte mechanických prostředků a elektronických zařízení