„Prodám palivové dřevo, smrk a borovice, asi dvanáct kubíků. Vyschlé a mokré špalky, vyschlé jsou větších rozměrů, mokré menší. Cena osm set korun,“ prodává dřevo na topení Lenka z Moravskotřebovska. Inzerátů na prodej dřeva s blížící se zimou přibývá a stejně tak zlodějů, kteří míří do lesa.

Nepovolená těžba

Načerno pokácené stromy, ukradené špalky. Policie na Ústeckoorlicku i Svitavsku eviduje řadu krádeží dřeva. Důvod je jasný. Ceny plynu stoupají, a tak se lidé vracejí k topení dřevem. „Plynem jenom přitápíme a ohříváme vodu. Jinak ale dům vytopíme krbem, kde topíme dřevem. To chystáme během léta, jezdím do lesa, kde mám od majitele vždy nachystané pokácené stromy. Nařežeme, doma naštípeme a máme topení,“ říká Josef Dvořák z vesnice
u České Třebové.

Někdo si ale s kupováním dřeva hlavu neláme a prostě zajede do lesa. Potvrzují to jak policisté, tak lesníci. Případů krádeží dřeva a stromů se množí. „V letošním roce bylo na lesních správách v Chocni, Lanškrouně a Svitavách nahlášeno celkem třicet případů krádeží dříví. Jednalo se celkem o 76 kubíků dříví. Ve všech nahlášených případech se jednalo o krádeže stromů, nikoli dřeva. Šlo tedy o nepovolené těžby,“ sdělila Eva Jouklová, mluvčí Lesů České republiky.

Lidé zkrátka zajedou do lesa, skácí stromy a nařežou si špalky. Škodu za více než sedm tisíc korun způsobil zloděj, který koncem října v lese u Horní Dobrouče vytěžil a odvezl pět vzrostlých stromů. „Deset stromů skácel neznámý pachatel v lese u Výprachtic. Tady škoda činí téměř pět tisíc korun. Pět stromů pokácel někdo i v lese u Albrechtic, další vykácené stromy nahlásili majitelé lesů z Českotřebovska, Bystřece nebo Tatenic,“ uvedla Lenka Vilímková, tisková mluvčí policie v Ústí nad Orlicí. Její kolegové ze svitavského okresu zaznamenali v poslední době pouze jeden případ krádeže dřeva z lesa, a to na Moravskotřebovsku.

Přímo dříví na topení se ztratilo na začátku října. „Poškozený si svoje dřevo poznal, když jej pachatel řezal a ukládal do dřevníku. Pátráme i po pachateli, který odcizil dřevo za 4500 korun v Dolní Dobrouči,“ dodala Lenka Vilímková. Upozorňuje, že krádež dřeva do pěti tisíc korun se považuje za přestupek a pokuta zde hrozí až do výše padesáti tisíc korun. Za vyšší škodu může pachatel dostat až dvouletý trest. „Trestný čin poškození lesa se trestá odnětím svobody až na dva roky,“ podotýká mluvčí.

Lesníci se proti zlodějům brání. Často se ale pachatele ani nepodaří odhalit. „K ochraně dříví využíváme fotopasti. Pokud jsou lesní cesty opatřeny závorami, zamykáme je,“ říká Eva Jouklová.

Policie radí lesníkům, aby vytěžené dřevo nenechávali dlouho v lese. „Doporučujeme po těžbě okamžitě klády odvézt a uskladnit na zabezpečeném místě,“ uzavírá Lenka Vilímková.