ČESNEČKA
litr vody, 4 menší brambory, polévkovou lžíci sádla, 2 krajíce chleba, 6 stroužků česneku, olej, pepř, sůl, 100 gramů sýru typu feta nebo eidam.
Postup: Brambory nakrájíme na malé kostičky a opečeme je na sádle. Když téměř změknou, zalijeme je vodou a vše přivedeme k varu. Polévku osolíme, okořeníme a vaříme ještě asi pět minut, až jsou brambory měkké. Těsně před koncem vaření polévku ochutíme drceným česnekem. Na dno talířů dáme kostičky nakrájeného sýra a zalijeme horkou polévkou. Podáváme s kostičkami chleba, které
si předem osmažíme.

NAKLÁDANÝ HERMELÍN
Asi čtyři stroužky česneku utřeme se solí a mletou paprikou. Sýr podélně seřízneme, vnitřní plochy potřeme česnekem a opět spojíme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Hermelín dáme do sklenic, proložíme cibulí a kořením (paprikou, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem), osolíme, přidáme feferonku a zalijeme olejem. Necháme uležet.

NOVOROČNÍ PREJT
kilogram brambor, 100 gramů slaniny, 1 větší cibuli, trochu strouhanky, sádlo, 2 vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř.
Postup: Na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme rozetřený česnek a nahrubo nastrouhané uvařené brambory, žloutky a koření. Lehce vmícháme pevný sníh z bílků a dáme dorůžova zapéci do vymaštěného pekáče. Podáváme s nakládanými houbami nebo s kysaným zelím.

(zr)