Potřebujeme:
vepřové kotlety podle toho, kolik budeme připravovat porcí, (plátky masa mají být silnější než na řízek), poloviční počet jablek, sůl, pepř, moučkový nebo krupicový cukr a máslo.

Postup:
Pekáč pořádně vymažeme máslem a na jeho dno dáme ještě dva až tři tenké plátky másla.

Každou porci masa několikrát propíchneme vidličkou, z obou stran osolíme a opepříme a naskládáme do pekáče na máslo.

Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a vypouklou stranu pocukrujeme.

Na každý kus masa položíme jednu půlku jablka. Vložíme do trouby vyhřáté na 200° C a pečeme, než je maso měkké (přibližně jednu hodinu).
Pokrm nemusíme podlévat, neboť kotlety i jablka pustí šťávu. Během pečení můžeme občas maso přelít výpekem. Pokud jablíčka hnědnou příliš rychle, zakryjeme pekáč alobalem. Podáváme s bramborovou kaší a oblohou ze sterilované zeleniny, například červeným zelím, nakládanými okurky, sterilovanými kapiemi a podobně.