Posláním Noci kostelů je umožnit lidem nahlédnout do kostelů a setkat se s křesťanstvím.
Každý si tak může prohlédnout místa, kam běžně nemíří. Na mnohých z nich organizují pestrý program, všude ale budou dveře otevřeny dokořán. Kam kdo však vyrazí, je jen na něm. Nabídka je více než pestrá a na své si přijdou všichni. 

Z programů Noci kostelů vybíráme: 

Červená Voda: zahájení v 19 hodin, divadlo, prohlídka kostela, výstava starých kancionálů, koncerty.

České Heřmanice: zahájení v 18 hodin, poznávací kvíz pro dospělé, ochutnávka vín, tvůrčí dílnička pro děti. 

Hnátnice: od 18 hodin komentovaná prohlídka kostela, od 19 hodin komponovaný program.

Choceň: program od 18 hodin, hry pro děti, módní přehlídka, prohlídka kůru a varhan, bubenická show.

Česká Třebová: od 21 hodin scénická kantáta Hodinky.

Horní Čermná: začátek v 19 hodin, ruční zvonění, zpívání, čtení z kroniky, výstava fotografií L. Schindlerové.

Luková: zahájení v 17 hodin, prohlídka kostela, od 20 hodin varhanní koncert v rámci jubilejního 10. ročníku Českého varhanního festivalu.

Vraclav: 11 – 22 hodin, program spojen s nově otevřenou výstavou Na pouti.

Ústí nad Orlicí: program od 17.30 hodin, prohlídky věže se zvoněním, program pro děti, nasvícená zvonice na starém hřbitově, farní cukrárna.

Nové Hrady: od 19 hodin program Klasika a historie.

Žamberk: zahájení v 18 hodin, zpřístupnění farní kroniky, koncert Corale, prohlídky kostela, otevřena i kaple sv. Rozálie (15-17), kaple Panny Marie Bolestné u kostela i Zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie.

Lanškroun: v Husově domě od 19 hodin, hry pro děti, koncerty.

Sopotnice: od 18 hodin slavnostní mše svatá za Karla IV., loutkové divadlo, vernisáž výstavy o Karlu IV., prohlídky kostela, zvonice i márnice.

Noc kostelů 2016 oslaví i v Králíkách, Českých Libchavách a Vysokém Mýtě. 

V Mýtě oslaví letošní Noc kostelů na čtyřech místech

Orlickoústecko – V opravdu velkém stylu pojali páteční Noc kostelů ve Vysokém Mýtě. „Letošní motto Noci kostelů je z knihy Zjevení sv. Jana: ´Jeho brány zůstanou otevřeny, protože stále trvá den, a noci tam už nebude´. Všichni jsou zváni k účasti na hře ´Postavme společně Nebeský Jeruzalém´, která navazuje na motto letošní Noci kostelů a bude, jako každý rok, spojovat všechny kostely a modlitebny Vysokého Mýta," informuje městský web.

Zahájení na vysokomýtském rynku proběhne v 17 hodin, kdy ji odstartuje ukázka z muzikálu Noc na Karlštejně v podání vysokomýtských ochotníků. Ve 20 hodin se otevře kaple Nebeského Jeruzaléma střežené anděly a současně bude otevřena směnárna, kde děti budou moci vyměnit samolepky za drahokamy na stavbu Nebeského Jeruzaléma.

O půl šesté se otevřou dveře svatého Vavřince, kde bude ke zhlédnutí výstava fotografií z Barmy Elišky Blajdové. Ve stejný čas budou zpřístupněny obě věže s novým i historickým zvonem. V dalším programu budou vystoupení dětí, ukázka práce kameníka či prohlídka presbytáře.

I na ostatních místech města bude živo. V Husově sboru zazní v 21 hodin koncert Jazz v Noci kostelů, ve Sboru Českobratrské církve evangelické návštěvníci uvidí výstavu obrazů Hynka Schustera a ve Sboru Bratrské jednoty baptistů bude po celý večer probíhat výstava historie církve, komentovaná prohlídka modlitebny nebo také posezení u kávy, čaje a palačinek. V 19.15 pak zazní koncert Jesus Children. (tz, zr)

Historický klenot bude k vidění v Litomyšli

Litomyšl – Kdysi doslova ztratila tvář. Teď by se jí ale obličej měl vrátit.

Řeč je o takzvané Madoně z Osíka, nejstarší české dochované dřevěné sošce Panny Marie s dítětem. Plastika, která vznikla mezi lety 990 až 1180, není unikátní pouze svým stářím, ale také tím, že madona nemá tvář. V minulosti totiž někdo sochu poškodil. Podle odborníků k tomu mohlo dojít během husitských válek. Socha bude k vidění od 9. června do konce letošního roku v kryptě kostela. „Cítím to skoro jako korunovační klenoty, které budou u nás v Litomyšli," uvedl k expozici starosta Radomil Kašpar.

Socha vyrobená z lipového dřeva je vysoká 34 centimetrů a pravděpodobně ji vyrobili na severovýchodě Švýcarska.

ZTRACENÝ OBLIČEJ

Pro vědeckou veřejnost byla objevena na podzim roku 2010, do té doby stála mnoho let v jednom z domů v Osíku. Poprvé byla vystavena v letech 2014 a 2015 ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

Výstava v Litomyšli je navíc spjata s unikátním projektem. Architekt Josef Pleskot totiž madoně vrátí její ztracený obličej. Známý architekt, který navrhl koncept expozice, se rozhodl, že Madoně z Osíka chybějící tvář opět doplní. Jakým způsobem se svého úkolu ujal, se dozvědí návštěvníci až na výstavě. Radnice zatím výslednou podobu tají.

„Potřebuju silné obrazy, abych se udržel v dobré kulturní kondici. Já nejsem člověk, který by vyhledával poranění a deformace, člověk, který by si liboval v jakési estetice šrámů a ruin. Vznikla tedy myšlenka nové tváře, a to nejen této konkrétní sochy. Nejde totiž jen o tvář starobylé, vzácné sochy! V úkolu jsem viděl koncentrovaně i hledání tváře celé naší kultury 
a identity, která se nám v poslední době nějak vytrácí pod rukama," říká k hlavní myšlence výstavy Josef Pleskot. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek od 17 hodin. Přijede se na ni podívat i kardinál Dominik Duka. Veřejnost se s projektem může seznámit na tvarlitomysl.cz. (mvo, čtk)