Pedagogům a dalším více než dvěma stovkám lidí se nelíbí, že město v uplynulých dvou letech ve funkcích potvrdilo všechny ředitele mateřských a základních škol, a nyní vyhlásilo konkurz na „zušku". „Tento fakt považujeme za diskriminační a hodnotíme jej jako zbytečný zásah do chodu školy," stojí v petici. Odpůrci konkurzu nyní vyčkávají, jak se k petici postaví rada města.
Její postup hájila místostarostka Jaromíra Žáčková, která pro Orlický deník uvedla: „Když jsme tyto dvě organizace přebírali, zhodnotili jsme situaci a nechtěli zavádět mnoho změn. Rozhodli jsme se ponechat stávající ředitele s tím, že poté využijeme příležitosti a vyhlásíme výběrové řízení. Byla spousta míst, kde konkurz vyhlásili v okamžiku, kdy zařízení přebírali od Pardubického kraje."

Jak to bylo s konkurzy v kraji

První polovinu tvrzení místostarostky však vyvrací dohoda o převodu. Město tehdy konkurz vyhlásit nemohlo, protože jako nový zřizovatel se dohodou o převodu, kterou má redakce k dispozici, zavázalo ve funkci potvrdit stávajícího ředitele. Tím je už třiadvacet let Bohuslav Mimra. Ke druhé polovině tvrzení se vyjadřují ředitelé některých základních uměleckých škol v Pardubickém kraji.
Před několika dny se konal konkurz na vedení ZUŠ Polabiny Pardubice. Zúčastnila se jej i stávající ředitelka Naděžda Gregorová. „Když jsme byli převedeni pod město, byla jsem ve funkci potvrzena na dobu určitou," vysvětlila, proč musela do konkurzu.

Na převod, který proběhl k 1. červenci 2012, vzpomíná také ředitel ZUŠ Havlíčkova Pardubice Zdeněk Seidl: „Kraj chtěl v červnu pro pardubické školy vyhlásit konkurzy, nakonec k tomu nepřistoupil. Další průběh byl takový, že město mě pověřilo vedením ZUŠ na šest let. Paní ředitelka z Polabin byla v době převodu ve funkci kratší dobu, takže nyní šla na konkurz. Já budu čekat na rok 2018."
Oba ředitelé respektují, že konkurzy jsou pro města nástrojem. „Víceméně je na městu, jestli konkurz vyhlásí, nebo ne, a na kterou školu. Je to věc zřizovatele," říká Naděžda Gregorová. „Můj názor je, že pro zřizovatele by měl být konkurz nástrojem, jestli s ředitelem je spokojený, nebo není. Ocitli jsme se v rukou politiků. Obecně si myslím, že by se ke konkurzu nemělo přistupovat za každou cenu. Jestli nejsou závažná pochybení, jestli má škola výsledky, jak si představují rodiče a zřizovatel, tak si myslím, že by se konkurz vyhlašovat nemusel."

V Žamberku při převodu „zušky" ve funkci potvrdili ředitelku Hanu Chvátilovou. Vedení města zvolilo plošný přístup a ve funkcích potvrdilo všechny ředitele škol ve městě. „Žamberk nevyhlásil konkurz na žádnou školu včetně té, kde chtěl ředitel za dva roky odejít  do důchodu. Dal písemné prohlášení, že po dvou letech funkci předá, a to udělal. Všichni jsme byli potvrzeni a dostali jsme šestiletý mandát. Dodrželo se to plošně. Nicméně ze ´zušek´ z celé republiky vím, že to tak nebylo zdaleka všude. Byla možnost udělat konkurz nebo potvrzení pro všechny, nebo pro někoho a pro někoho, což je vždy problematické, to si na sebe upletli bič," uzavírá Hana Chvátilová.