Ondráček také uvedl, že neodstupuje kvůli "pár křiklounům" v ulicích, jak nazval pondělní protestní demonstrace tisíců lidí v některých městech proti jeho pátečnímu zvolení. Krok zdůvodnil svou bezpečností a bezpečností své rodiny.

Tisíce lidí protestovaly 5. března na pražském Václavském náměstí proti zvolení Radka Ondráčka do kontrolní komise GIBS a proti premiérovi Babišovi.
Ondráček, KSČM i ANO pochopili, že tuto bitvu nevyhrají, zní z opozice

Pravici Ondráček nařkl z toho, že její pojetí demokracie znamená, že on, jeho rodina i děti čelí silnému mediálnímu tlaku. Zvažoval prý, že požádá o policejní ochranu.

Ondráček předešel rezignací hlasování o návrhu ODS, aby Sněmovna zařadila na nynější schůzi bod o jeho odvolání. Lidovci požadovali jeho úplné odvolání z komise.

"Demokrat není nadávka, vy to slovo uplivujete," vzkázal Ondráčkovi předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Výhrůžky na jeho adresu odsoudil. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že chápe Ondráčkovy emoce a že je třeba být velkorysý, protože Ondráček je emočně rozjitřen.

"Když mluvíte o lynči, vzpomeňte na to, co v roce 1989 probíhalo," podotkl na Ondráčkovu adresu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ondráček před listopadem 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku proti protirežimním demonstracím.

Předseda KSČM Vojtěch Filip.
Podpora vlády ze strany KSČM? Podle Filipa je nyní na vážkách

Odstoupení Ondráčka vítají kromě opozice i organizátoři petiční akce a včerejšího protestu na pražském Václavském náměstí. 

"Ohlášenou rezignaci pana Ondráčka vítáme jako splnění toho, oč usilovala naše petice i včerejší protestní shromáždění po celé zemi. A je skvělou zprávou, že ozvat se proti návratu komunistů k moci má smysl," uvedla Lucie Kohoutová z organizačního týmu.

"Jsme přesvědčení, že hlavní zásluhu na odstoupení měly včerejší protesty. Desítky tisíc občanů svou účastí i podpisy jasně ukázaly, že jim záleží na dalším vývoji politické situace u nás daleko více než stávající vládě. A že veřejnost odmítá návrat komunistů všeho ražení a nástup ostatních extremistických tendencí k moci," stojí dále ve vyjádření zaslaném médiím.

Tisíce lidí protestovaly 5. března na pražském Václavském náměstí proti zvolení Radka Ondráčka do kontrolní komise GIBS a proti premiérovi Babišovi.
Obušku, z GIBSu ven! Lidé protestovali proti Ondráčkovi, ale i proti Babišovi