Holba = ryzí pivo z hor. Zajímalo by mě, jakou vodou do piva dáváte. Děkuji za odpověď.
Dáváme tam ryzí vodu z hor. (úsměv) Máme své hloubkové vrty v areálu pivovaru, ze kterých bereme velmi kvalitní vodu, která je svým složením pro výrobu piva ideální. To je naše velká výhoda, kvalitní voda je základ dobrého piva.

Když srovnáte výrobu piva v hanušovickém pivovaru dnes a před 20 lety z pohledu použitých surovin, zaznamenal jste ekonomický tlak na používání různých náhražek sladu, isoextraktů z chmele a podobně? Můžete prozradit druh a původ základních surovin pro výrobu piva v hanušovickém pivovaru?
V Holbě se z pohledu kvality vstupních surovin za tu dobu nezměnilo nic. Nakupujeme stále stejné suroviny od stabilních dodavatelů. Slady máme z moravské oblasti, chmel převážně z Tršicka a částečně ze Žatecka. Kvasnice a vodu, která je velmi důležitá, máme vlastní. Máme svůj hloubkový vrt s velice kvalitní vodou, která se nijak chemicky neupravuje. Na vodu děláme pravidelně přísné zkoušky, podle kterých má parametry kojenecké vody. Tlakům trhu na používání nějakých náhražek a extraktů z principu odoláváme. Držíme původní receptury a klasický způsob výroby už 140 let, i přestože je dražší.

Co vlastně znamená „Holba"? Po zběžném hledání na internetu jsem narazil na to, že je to jednotka objemu. Jmenuje se pivovar podle toho?
Máte pravdu, je to stará míra 0,707 litru, ale je to také stará čtvrť dřívějších Hanušovic.

Šerák patří mezi moje oblíbená piva. Zajímalo by mě, proč se ze „světlého ležáku" stal „světlým výčepním pivem".
Jsem moc rád, že vám Šerák chutná. Změna označení byla jen v důsledku změny legislativy. Pivo zůstalo úplně stejné, samozřejmě včetně úplně shodné stupňovitost, jen se v zákoně změnilo rozdělení kategorií.

Proč vaše pivo natočené do petky v podnikové prodejně je vynikající a lahvové se skoro nedá pít?
Na podnikové prodejně vám natočí čerstvé pivo, což je chuťově významný rozdíl oproti lahvovému. Obecně platí, čím čerstvější pivo, tím je lepší. Lahvové pivo se dostává k zákazníkům až po nějaké době, kterou bohužel nemůžeme ovlivnit. Nemyslím si ale, že lahvový Šerák se nedá pít, degustátoři, kteří mu přisoudili titul Pivo České republiky 2015 ochutnávali právě lahvový Šerák.

Proč stáčíte pivo do lahví v Litovli, a ne v Hanušovicích? Hodně tím ztrácí na kvalitě.
Na kvalitě určitě neztrácí, tu si pečlivě hlídáme rozbory a degustacemi. Stáčírna v Litovli je z čistě ekonomických důvodů, podobná praxe je obvyklá ve větších pivovarech, ale i obecně v potravinářských provozech.

Na Šeráku se mi kromě chuti a často i příjemné ceny líbí jméno. Že má spojitost s krajinou. Kdybyste udělali nějaké nové pivo, přemýšleli byste o podobném kroku? Pojmenovat ho po něčem jesenickém?
Děkuji, mně se jméno Šerák také líbí. Skutečně vážně uvažujeme, že bychom naše nové pivo pojmenovali po nějaké dalším jesenickém kopci. Pojmenování související s krajinou má ale už teď i naše ochucené pivo Holba – horské byliny. Loňská novinka, která slaví úspěch. A byliny jsou opravdu z Jeseníků, dokonce rostou nedaleko pivovaru.

Proč Holbu v Čechách lidé neznají? Nepodceňujete reklamu?
Zde jako sládek nemohu odpovědět, je to otázka spíše na marketingové oddělení. Distribučně ale pokrýváme Moravu i Čechy.

Pane Reichle nepotřebuji odpověd, stačí výborný Šeráček. To je nejlepší odpověd. Děkuji.
Děkuji moc za pochvalu. Těší nás, že nejste sám a chutná i degustátorům. 
Šerák si u nich letos vysloužil cenu Pivo České republiky 2015, což je pro nás velmi významná pocta.

Kolik piv vypije sládek za den?
Pracovně tak možná jedno. Degustujeme jen malé vzorky. A večer si pak dám jedno až tři na žízeň. (úsměv) Ale snesu i daleko více…

Jak vlastně jako sládek můžete ovlivnit chuť piva? S čím můžete „manipulovat", abyste pivo správně vyladil? A jak je pak složité vyladěnou chuť udržet třeba několik let? Je možné, aby se jedna značka piva jako např. Šerák třeba během let chuťově měnil? Děkuji, ať se daří!
Receptura je striktně daná, sládek v našem pivovaru však chuť ovlivnit může. Hlídá si celý proces výroby piva od nákupu surovin, přes veškeré výrobní postupy na jednotlivých střediscích a tak dále. Na každém stupni se provádí laboratorní kontrola a degustace než jde pivo do dalšího procesu, pokud chuť a naměřené hodnoty neodpovídají požadavkům, koriguje se v dalším postupu, tak aby kvalita a chuť výsledného produktu byla vždy stabilní.

Máte nějaký okruh štamgastů/znalců, kteří pijí vaše pivo a vy je znáte osobně? Tím myslím nějaké lidi, kteří pivu rozumějí a vy je rád vidíte?
S lidmi, kteří pijí naše pivo se potkávám běžně, ať už při exkurzích v našich provozech či při akcích v restauracích a hospodách. Pivní znalci za mnou jezdí i cíleně. Zpětnou vazbu musíte mít, pro lidi to pivo vaříte. Pokud jim chutná, člověk ví, že udělal dobrou práci.

Děkuji moc za zaslané dotazy, omlouvám se moc těm, kterým jsem nestihl odpovědět. Těším se moc na setkání s vámi na exkurzi v našem pivovaru, případně v naší pivovarské restauraci.

V hanušovické Holbě pracuje Luděk Reichl již dvacet let, sládkem je tam od roku 1996. Vystudoval pivovarnictví a věnuje se mu po celou dobu své kariéry. V Holbě si prošel jako zaměstnanec všemi provozy. Sládek je v pivovaru pouze jeden, k ruce má tři výrobní mistry. Pivo nejen rád vaří, ale také konzumuje a degustuje. Pravidelně zasedá v degustačních komisích.