Slavnostní atmosféru večera podtrhl Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, kteří přicházející diváky bavili už v předsálí Kulturního centra. Keramické ceny s českotřebovským kohoutem z dílny Ladislava Šicha předávali starosta Jaroslav Zedník a místostarostové Jaromíra Žáčková a Dobromil Keprt. Večerem provázel moderátor Jan Čenský.

Ocenili úspěchy současné i minulé

Na poli sportu se loni dařilo cyklistce Monice Simonové. Ze závodů na republikové i světové úrovni si přivezla řadu prvních a druhých míst. Sympatická sedmadvacetiletá sportovkyně úspěšně zahájila i letošní rok. Jak už před několika dny informoval Orlický deník, Monika Simonová obsadila druhé místo na mistrovství světa amatérů v Itálii a první místo v silničním závodu v italském Forli.
Zatímco mladá cyklistka má před sebou ještě pěknou řádku, věříme že úspěšných, sportovních let, za desítkami let věnovaných sportu se ve svých osmdesáti letech může ohlédnout Oldřich Stránský. Cenu města získal za celoživotní zásluhy. „Mám z toho radost, ani jsem to nečekal. Je to ocenění za moje celoživotní působení ve sportu. Sportu jsem se věnoval od mládí, začal jsem jako běžec v Sokole. Navštěvoval jsem textilní školu v Ústí nad Orlicí, kde byla dobrá atletika, závodil jsem za Jiskru Ústí nad Orlicí. Stal se ze mě středotraťař. Když se Ústí dostalo do druhé atletické ligy, náhoda napomohla tomu, že jsem se dostal k chůzi. Tenkrát v Ústí žádný chodec nebyl, tak mě požádali, ať to zkusím. A mně se hned povedl čas na dost vysoké úrovni. Dřív jsem se nad chodci jako běžec spíš usmíval, ale nakonec jsem u toho zůstal a chůzi jsem si zamiloval," zavzpomínal Oldřich Stránský.
Startoval na mistrovství Evropy v Budapešti a dvakrát šel kvalifikaci na olympijské hry. „Vždycky přede mnou byli lepší. Olympijské hry jsou metou každého sportovce, ale mně se to bohužel nepodařilo," připomíná Oldřich Stránský svůj nenaplněný sen.
Protože byl také výborným lyžařem, působil jako trenér. „Mými svěřenci byli Václav Fajt, mistr republiky na padesát kilometrů, nebo olympionik Jaromír Vaňous z Ústí nad Orlicí, který startoval na olympijských hrách v Moskvě a byl i dvojnásobným mistrem republiky," dodal oceněný sportovec. A že byl významným vzorem v rodině, dokazují výsledky: syn je mistrem světa v běhu do vrchu a vnučka mistryní republiky na 1500 metrů v hale…

Kultura stranou nezůstala

Stranou v pátek večer nezůstala ani kultura. Divadelní soubor Triarius převzal cenu za tři loňské úspěšné premiéry: Strange Love, Orangutan v Továrně a Ucho. „Celý Triarius si ceny velmi váží. Tři loňské hry mají úspěch, se dvěma z nich jsme postoupili na celostátní přehlídky. Uvidíme, jak dopadne Hronov, tam bychom moc chtěli," uvedl režisér Josef Jan Kopecký.
Kulturní komise, která oceněné navrhuje, neopominula ani loňský literární počin Jaromíra Šlemra Čas je jako kůň s jezdcem. Jeho jméno je spjaté s ochotnickým divadlem, před několika lety obdržel zlatý odznak J. K. Tyla za více jak padesátiletý přínos ochotnickému divadlu v souborech ve Skutči, České Třebové a Šumperku.

Cenou se pyšní  také maminky

Další cena skončila v rukou maminek z Mateřského centra Rosa, které ji získaly za zimní a letní divadelní cyklus Pohádková neděle a Léto s pohádkou. „Cena je pro nás motivací. Máme z ní velikou radost, také z toho důvodu, že většinu práce u nás maminky dělají dobrovolně. I pro ně je to velké ocenění," uvedla za všechny Lenka Jelínková.
Oblíbený cyklus bude pokračovat v parku Javorka letos v létě, kdy bude mateřské centrum bez „střechy nad hlavou". Čeká ho totiž stěhování do nových prostor. „Věříme, že každá změna přinese něco dobrého. Provoz obnovíme zřejmě v říjnu, určitě připravíme i nějaké novinky, abychom nalákaly nové maminky," dodala Lenka Jelínková.
Cenu starosty města Česká Třebová převzal Jiří Musílek, který nedávno oslavil 70. narozeniny. Nejen Českotřebovákům je známý jako učitel, novinář, herec a „jabkancový umělec", ale také jako poslanec Federálního shromáždění ČSFR.