Novorození klokani, ještě slepí, holí a o hmotnosti sotva jeden gram, se zakuklí do vaku matky a zůstávají tam tak dlouho, než se dovyvinou. To u tohoto druhu bývá řada měsíců. O papoušky a klokany v zámeckém parku se stará letohradský Klub chovatelů exotického ptactva. Chov klokanů od začátku konzultuje s odborníky, zejména Pavlem Brandlem, kurátorem savců z pražské zoo. Letohradským chovatelům poskytl řadu cenných rad, ať už jak klokany krmit, nebo jak je přezimovat. „Klokan se narodil, roste a je ve stádiu, že už vidíme pohyby, z vaku ale ještě nevylezl. Ve vaku bude zhruba 36 až 40 týdnů, ke konci už jej občas opustí a zase se vrátí zpět. Myslím si, že o prázdninách by ho už mohli návštěvníci parku spatřit," předpokládá Zdeněk Tomka, předseda zdejšího Klubu chovatelů exotického ptactva.

Klokáně bude v ohradě se svými rodiči, jen dokud bude malé. Prostor je omezený, a tak už mu letohradští chovatelé hledají nový domov. Radostnou novinu již sdělili herci a režisérovi Jirkovi Mádlovi, který loni v létě v Letohradu moderoval koncert ve prospěch exotických zvířat chovaných v zámeckém parku.

„Růžence poslal velké gratulace, byl to on, kdo jí vybral jméno," připomněl předseda klubu chovatelů.

Exotičtí papoušci ve voliérách a dva vačnatci jsou v Letohradu velkou atrakcí. „Denně sem přichází hodně lidí, pochvalují si, jak zámecký park ožil. Naši papoušci i mluví, a to docela hlasitě a, v uvozovkách, díky některým dětem i slova, která nejsou úplně vhodná," dodává s úsměvem Zdeněk Tomka.
Některé návštěvníky mrzí, že výběh není prosklený celý, v prvé řadě však jde o to, aby klokani byli v dobré fyzické a psychické pohodě. Takhle se mohou schovat, pokud chtějí mít svůj klid. Omezený výhled také brání vizuálnímu kontaktu se psy, kteří klokanům připomínají jejich největšího nepřítele z říše zvířat: psa dingo.