S Choceňačkou si zanotují hity pošťáků

Choceň6. 2. od 9 hodin
průvod masek vyjde z Rychty, na Tyršově náměstí budou stánky
Lanškroun6. 2. od 10 hodin
12.30 – odchod masek masopustního průvodu
14.00 – další program, mj. představení masopustních masek a soutěž, vystoupení souborů a taneční skupiny, středověké lidové tance, skupina historického šermu, věštírna, jarmark…
Oucmanice6. 2. od 10 hodin
Dobříkov6. 2. od 13 hodin
12.30 –13.00 – sraz
13.15 – asi 17.00 – masopustní průvod obcí
Žampach6. 2. od 14 hodin
Sopotnice6. 2. od 14 hodin
Mistrovice6. 2. od 10 hodin
Dlouhoňovice6. 2. od 10 hodin
Helvíkovice6. 2. od 14 hodin
Jablonné n. O.13. 2. od 10 hodin
Česká Rybná13. 2. od 11 hodin
Skořenice13. 2. Staročeské ostatky od 13 h
Rudoltice20. 2. od 9.30 hodin

Letošní masopust se bude konat ve znamení hlášek a narážek na Českou poštu. Organizační výbor DOMA (Dobříkovský masopust) ho uspořádá jako v pořadí desátý jubilejní masopust 6. února od jedné hodiny po poledni. Setkávání účastníků je stanoveno na půl jednou u obecního úřadu, zde se mají shromáždit všechny masky, čumilové a členové kapely.

Nejdříve se provede registrace masek, které se hodlají zúčastnit, neboť je pozván ministr pro srandu králíkům a evidenci masek, aby tedy bylo vše v pořádku. Rychtář masek požádá starostu obce Jiřího Svatoše o povolení k masopustnímu dovádění. Jakmile ho masopustníci dostanou, bude následovat odeslání „Kontroverzního ohlášení na Nejvyšší pověřený úřad". Pořadatelé doporučují všem zapamatovat si postavu rychtáře hned na počátku, neboť ten bude rozdávat účastníkům průvodu evidenční kódy.

Pak se vydá průvod po vesnici, rychlost jeho pohybu prý ovlivní síla protivětru, vliv návykových látek, velikost přemísťovaných balíků či počet doporučených dopisů. Směr pohybu od stavení ke stavení po Dobříkovu je údajně nejistý, protože „inspirováni poštou budeme blouditi".

Mohlo by se jít ulicemi Fernetová a Pytlácká k místu Na Hrádku a k lesu, konec bude ovšem v každém případě na hřišti Sokola kolem páté odpolední. V průvodu se uskuteční naučně vzdělávací tombola „Pošta hrou aneb Najdi adresáta" – tombola prý bude inspirována novým systémem pošty, kdy adresy nejsou důležité, každý si může vylosovat jakoukoliv obálku. Ale to není všechno: zároveň se bude konat výběrové řízení na provoz pobočky „Pošta partner."

Pude, nebo nepude?

Jako pokaždé průvod doprovodí kapela Choceňačka, která má s působením v rozdováděných masopustních průvodech značné zkušenosti – tentokrát bude hrát hity pošťáků a pošťaček. Zakončení se plánuje v sokolovně do pozdních hodin při mlsání, „mňamkách", dobrůtkách všeho druhu, muzice a zábavě, jak dlouho každý jednotlivec vydrží.

Zakázáno je podle pořadatelů vyloupení Konzumu (neboť v Jednotě je síla) nebo likvidovat domácí zvířectvo (to se musí ponechat pro elektronickou evidenci platnou od 1. července). Také další tvrzení letošního recesního a bujarého setkání obyvatel vesnice a širokého okolí je kouzelné. Oznamuje totiž všem, že „masopust je pudová záležitost, starosta s námi buďto pude, nebo nepude."

(zr, jko)