Velkolepá podívaná

V prostoru u Vojenského muzea Králíky a pěchotního srubu K-S 14 U Cihelny na ně opět čekala velkolepá podívaná při skvěle zorganizovaném programu. Na něm se podílela jak Armáda ČR a její síly podpory, tak Policie ČR, hasičský záchranný sbor, celní správa, vězeňská služba, společnost Armyfort a v neposlední řadě desítky nadšenců z klubů vojenské historie.
V sobotu na „bojiště" zamířily davy fanoušků vojenské historie i současnosti. Každý si tam našel to svoje. „Co mě sem především láká, je, že je tady pěkný kraj, pěkný výhled. My, co jsme absolvovali základní vojenskou službu, hlavně srovnáváme. Zajímají mě vozy Praga V3S, to je univerzální automobil. Když ho srovnávám s těmi moderními, nemůžu si pomoct, pořád je nepřekonatelný. Rád se podívám i na nové věci," svěřil své dojmy Jan Falta, který do Králík přijel z Opatovic nad Labem. A bylo se na co dívat: nechyběl přelet gripenů, vrtulníky, dynamické ukázky…
„Před letošním šestnáctým ročníkem jsme o zhruba třetinu rozšířili hlediště směrem do kopce, což lidem umožnilo lepší výhled," dodal ředitel Vojenského muzea v Králíkách Marek Bartoš.

Ostravská operace

Jedním z hlavních bodů programu byla tradičně historická bojová ukázka, letos, a vždy jednou za dva roky, zaměřená na boje Ostravské operace z jara 1945.
„Přemýšlel jsem, jaká vazba je na Pardubický kraj, když dějiště této bitvy bylo přibližně sto kilometrů vzdušnou čarou odtud. Ona je velmi důležitá, protože po Ostravsko-opavské operaci, která je největší operací na území tehdejšího Československa, právě první československý armádní sbor procházel naším krajem přes Svitavy, Moravskou Třebovou, směr Čáslav a dorazil 10. května do Prahy. Pro nás je tato operace velmi významná," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, pod jehož záštitou se Cihelna konala.

Zvítězil wehrmacht

V bitevních ukázkách se představila různá historická vojenská technika, například na ruské straně vyjely do boje čtyři tanky T34 či auta americké výroby. Nadšenci představující jednotky wehrmachtu použili v ukázce například repliku stíhače tanků Hetzer či obrněné vozy a transportéry. Režisérem ukázky byl Ondřej Toman. Jak prozradil, přípravy na ni probíhaly už od loňského podzimu. „Zdejší prostředí je relativně podobné tomu ostravskému, včetně opevnění. Vybíráme si určité scény z té doby a snažíme se je znázornit zde u Cihelny. Statek Albertovec je reálné místo, kde se v roce 1945 bojovalo, vypůjčili jsme si ho sem k nám," uvedl režisér. Jak dodal, i pro další ročníky Cihelny bude z čeho čerpat: „Ostravská operace se protáhla z původně plánovaných asi deseti dnů zhruba na tři měsíce, takže bojů proběhlo spoustu, stále máme z čeho čerpat."
Stejně jako loni mohli diváci rozhodnout o konci odpolední bojové ukázky. Má zvítězit Rudá armáda, nebo wehrmacht? „Doufám, že rozhodnou pro vítězství Rudé armády a 1. československého armádního sboru," věřil Ondřej Toman. Nakonec byl překvapen stejně jako Marek Bartoš, který to komentoval slovy: „Lidé mě překvapili, protože rozhodli, že zvítězí wehrmacht. Ale proti historii to není žádné provinění, protože Ostravská operace trvala poměrně dlouho a provázely ji vítězství i prohry obou stran."
Pořadatelé mohou být s letošním ročníkem Cihelny spokojeni. Před přípravami dalšího však velitel sil podpory Hynek Novák upozornil: „V tuto chvíli se sluší říct, že pokud se tady sejdeme i v dalších letech, tak ne již pod hlavičkou sil podpory, které jsou nyní určeny k poskytování logistické, zdravotnické a veterinární podpory součástem resortu a výkonu státní správy. V důsledku organizačních změn u Armády ČR již každý budeme vystupovat samostatně. Tady v Králíkách nás však bude i nadále spojovat snaha připravit atraktivní podívanou."