Před osmi lety lehla vietnamská tržnice v centru Lanškrouna popelem. Žhář, který ji zapálil, se dosud nenašel. Pozemky už roky nabízí město k prodeji. Kupec s vhodným záměrem se ale zatím nepřihlásil. A další supermarket už lidé ani radní nechtějí.

Pozemek 2900 metrů čtverečních v centru po bývalé vietnamské tržnici je na prodej. Město ale na prodej nespěchá a pečlivě bude zájemce vybírat. „Pozemky nepotřebujeme pro městskou výstavbu, nemáme vlastní záměr. Ale taky nemusíme prodej řešit zbrkle, čekáme na zajímavý nápad,“ říká místostarosta Lanškrounu Miloš Smola.
Naposledy byl pozemek k prodeji před dvěma lety. Zájemci se sice ozvali, ale radním se jejich stavební záměry nezamlouvaly. Takže bývalá tržnice je dál volná a tvoří na ulici 5. května nevzhlednou mezeru.

Před čtyřmi lety chtěl na pozemcích po tržnici soukromý investor vybudovat třípodlažní polikliniku. Atraktivní projekt ale nakonec ztroskotal.

Lidé i radní ale mají jasno v tom, co každopádně místo tržnice nechtějí. „Určitě žádný další supermarket, těch je tady na tak malé město už dost. Navíc Lidl je přímo naproti pozemku. Chybí nám byty pro mladé rodiny a taky by se v Lanškrouně uživily další ordinace lékařů,“ míní Tomáš Novotný.

Potok se bude klikatit novým parkem na sídlišti.
Potok se bude klikatit novým parkem na sídlišti

Jenže s projektem výstavby domu s byty a službami se zatím nikdo neobjevil. „V roce 2016 sice zájemci o pozemek byli, ale my tam nechceme žádný supermarket nebo hobby market. Tehdy se ozval investor přímo se záměrem stavby marketu a jeho varianty se nám nezdály vhodné. Líbil by se nám tam zčásti bytový dům, služby, menší obchody nebo garáže,“ vysvětluje Miloš Smola s tím, že čekají na vizuálně pěkný návrh stavby, která zaplní mezeru mezi domy.

Demolice stávajícího starého objektu na pozemku tržnice je jedna z podmínek, které stanovil městský architekt. A ty jsou nutné ke schválení projektové dokumentace. „Je důležité, aby budoucí novostavba doplnila chybějící hmotu ulice 5. května a zároveň definovala budoucí uliční čáru směrem do Lorencovy aleje. Požadovaným obsahem je tzv. městský dům, který má parter se službami, obchody, ve vyšších patrech bydlení nebo menší komerční plochy,“ stanovil v podmínkách mimo jiné městský architekt Oldřich Bittner.

Navíc musí kupec zaručit i dostatek nových parkovacích míst. Cena za metr je stejná jako před dvěma lety, a sice 2100 korun bez daně za metr čtvereční.

Vietnamská tržnice vyhořela v Lanškrouně 26. února 2010. Škodu policisté vyčíslili na 3,4 milionu korun. „Jednalo se o úmyslné zapálení, ale pachatel nebyl zjištěn. Případ jsme odložili,“ sdělil policejní mluvčí Ondřej Zeman. Mezi lidmi v Lanškrouně koluje více variant o tom, kdo mohl tržnici zapálit. Jedna z nich je i ta o pojistném podvodu, který vyšel na jedničku.

MATRIKÁŘKY změny příjmení příliš často nevyřizují.
Novákovi „vládnou“ okresu, Hastrman a Švejk je tu sám