Nosit živou rybu domů nedoporučují ani prodejci, kteří nabádají ke koupi kaprů přímo na sádkách, kde je zaručena vysoká kvalita, nižší cena, ale také humánnější způsob usmrcení ryb.

Koupě kapra je jeden z posledních úkonů, který mnoho lidí udělá předtím, než u nich doma definitivně započne vánoční pohoda.

„Chodíme každoročně do jednoho obchodu, kde uděláme nákup na celé vánoční svátky, k němu dostáváme většinou kapra zdarma,“ popsala Veronika Kohoutová z Orlickoústecka s tím, že kapří maso doma nejedí, a tak raději vypustí živou rybu zpět do rybníka.

Vánoční výzdoba v Letohradě.
HLASUJTE: Vánoce jsou tu! Které město na Orlickoústecku má nejkrásnější výzdobu?

Nepouštět na svobodu

Před takovou „záchranou“ vánočních ryb však odborníci důrazně varují. „Každý rok upozorňujeme, aby lidé nevypouštěli ryby zpět do přírody, protože je to ohrožuje na životě. Rozumnějším řešením je rybu vůbec nekupovat než ji takzvaně pustit na svobodu,“ vysvětlil ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

A jako nevhodné označují rybáři také pouštění ryby do vany. „Kapr je na sádkách v přirozeném prostředí v neupravené čisté vodě. Doma ho pak pustíte do chemicky upravené chlorované vody, která je pro něj stresující,“ uvedl Adolf Vondrka z rybničního hospodářství v Lázních Bohdaneč. Podle něj kapr v takové vodě vlivem prostředí zesvětlá a může i uhynout.

Rybáři se proto shodují, že nejlepší volbou je živou rybu vůbec domů nenosit. „Doporučoval bych nechat kapra odborně usmrtit při nákupu,“ uvedl jednatel litomyšlského rybářství Radek Holcman.

Ilustrační foto
Ani autobusy, ani informace. ČSAD ruší na Orlicku spoje, důvodem je nemocnost

Rybáři doporučují sádky

Rybáři napříč Pardubickým krajem se zároveň shodují, že nejlepší je kapra vybírat přímo v rybářství a rovnou na sádkách. Vyhnout by se pak lidé měli neosvědčeným prodejcům a rybám, které nepocházejí z České republiky. „Na sádkách kupujete rybu přímo od producenta, s rybami se maximálně odborně zachází a uskladněny jsou v nejlepších možných podmínkách,“ vysvětlil Holcman.

V opačném případě může být ryba dodatečným nakládáním ze sádek, transportem a manipulací na stáncích poškozena. „Zároveň je na sádkách i nižší cena, neboť odpadá další transport a náklady na prodejní stánek,“ dodal Holcman.

Správné nakládání s živými rybami kontroluje Státní veterinární správa. „Kontrolovanou oblastí je správné porážení kaprů, kdy spotřebitelům doporučujeme využít služeb proškolených odborníků,“ uvedla Státní veterinární správa.