Impuls do žil mu vlilo, jak sám uvedl, doslova zjevení kouzelného dědečka Jhona. „Jhonovi se před několika měsíci v těch končinách uvolnila nevědomky motorová hliníková loďka i s motorem. Nemohl ji vůbec najít, tak se rozhodl koupit člun nový. Se stálou nadějí se po dlouhé době vydal svou původní milovanou loďku hledat… Našel nejen svou loďku, ale u toho zahlédl i mou Alyi," neskrýval nadšení Martin Doleček. Osmdesátiletého Jhona nenechal nález Martinovy lodi chladným, u lodi přenocoval a pokusil se jí pomoci.

Jhon zkusil u Alyi potáhnout kotevní řetěz a loď se rozjela do hloubky. „Rozhodl se tak vše vzít do svých rukou, i když nebylo ideální počasí," prozradil Martin Doleček. Dva dny Jhon strategicky Alyu přetahoval několik mil do míst, kde byla přístupová cesta. „Potom se rozhodl Alyu úplně odstrojit, naložil svou Toyotu až po vrch a vydal se do Cooktownu, kde se přes mé webové stránky nalepené na lodi dozvěděl, že jsem zpět," popsal peripetie svérázný mořeplavec, který zpočátku ztrácel naději, ale nyní se spolu s Jhonem pokusí Alyu vrátit do civilizace. Do džungle se vrátili minulý čtvrtek a nyní loď připravují k transportu. „Překážkou mohou být nejen velice špatné cesty s malým průjezdovým oknem, ale i možné požáry křovin a už brzy častý déšť, který mění cesty v kluziště," zamýšlí se dobrodruh.

Útrapy Martina Dolečka na Facebooku sleduje i celá řada jeho přátel a příznivců. „Martine, držím palce Tobě i všem tvým kouzelným dědečkům! A hlavně Alyi!" vzkázala například Helena Wieserová.