„Otec bráchu a mě chytl pod sebe a zatáhl nás do škarpy. Cítili jsme, jak se všechno chvěje. Když jsme šli zpátky domů, našli jsme souseda se synem. Oba byli mrtví,“ tak vzpomínal na konec druhé světové války Josef Soukup, pamětník, kterého si pro projekt Příběhy našich sousedů vybrali žáci ze Základní školy Nádražní v České Třebové.

Vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů pochází z dílny neziskové organizace Post Bellum. Zapojení žáci z Orlickoústecka v něm mají za úkol najít ve svém okolí pamětníka, natočit s ním rozhovor, zpracovat jeho příběh, navštívit archiv a zdigitalizovat dobové fotografie.

„Žáci si zkusili práci s pamětníky, vyzkoušeli si mnohé nástrahy jako horší porozumění či hluchota, které práce se seniory přináší. Bylo pro mě milým překvapením sledovat, jak dokážou spolupracovat. Rozhlasová reportáž, která vznikla, opravdu stojí za to. Účast v projektu bych si někdy ráda zopakovala,“ popsala paní učitelka Lenka Špinarová ze Základní školy Ústecká.

Osmáci a deváťáci se společně s dozorujícími učiteli pustili do práce už v únoru 2020. Během necelého roku si žáci stihli osvojit základy novinářské práce a někteří z nich se zúčastnili exkurze v Archivu bezpečnostních složek v Praze.

Očkování proti koronaviru, příprava vakcíny. Ilustrační foto.
Vakcíny jsou, ale lidé na očkování nechodí

„Natáčeli jsme příběh našeho oblíbeného pana učitele. Vyprávěl nám, jak se mu v komunistickém režimu žilo.  Určitě nás to všechny hodně sblížilo. Dozvěděli jsme se, jak probíhá práce novináře a taky jsme se naučili trochu pracovat s informacemi,“ řekl o projektu Tadeáš Horák ze Základní školy Habrmannova v České Třebové.

Mladí novináři měli k ruce profesionální diktafon a kameru. Poté absolvovali workshop s Českým rozhlasem, který se postaral o konečnou podobu rozhlasových reportáží. Se střihem videa pomáhal producent z Post Bellum.

„Nejzajímavější pro mě byl rozhovor s pamětnicí. Líbilo se mi ale také vytváření videa, synchronizace zvuku a vizuálu. Myslím, že největší přínos byl ten, že jsme pracovali ve skupině, museli jsme spolupracovat,“ vyprávěl čtrnáctiletý Martin Malínek ze Základní školy Třebovská v Ústí nad Orlicí.

V České Třebové a Ústí nad Orlicí žáci vytvořili čtyři rozhlasové reportáže a jeden videodokument. Jednotlivé výstupy si veřejnost může poslechnout a prohlédnout na webových stránkách projektu.