Bunkry měly národ chránit před nacistickým Německem, vojáci se však z hranic museli stáhnout. „Naším cílem je do nich alespoň jeden den v roce vrátit život a připomenout lidem, proč byly tyto betonové pomníky historie postaveny,“ říkají vyhlašovatelé druhého ročníku akce. Premiérová Světla nad bunkry měla velký ohlas, zúčastnilo se jich přes 730 nadšenců, kteří osvětlili více než 170 objektů.

I letos bude během noci na neděli svítit řada bunkrů na Králicku. „Světla připomenou skutečnost, že hranice vymezují výsostné území státu a jsou zároveň jedním ze základních symbolů a předpokladů jeho existence,“ připomíná Martin Ráboň ze Společnosti přátel čs. opevnění, která provozuje muzea v dělostřeleckých tvrzích Bouda a Hůrka. V Králické pevnostní oblasti se o víkendu k výročí uskuteční více akcí. V sobotu třeba Pochod po Betonové hranici, který má start mezi 8. a 10. hodinou ze zastávky ČD v Mladkově. Zájemci si mohou projít část hlavního obranného postavení mezi Mladkovem a tvrzí Bouda. Tato pevnostní stavba u Těchonína chystá na sobotu od 10.15 šestihodinovou nadstandardní prohlídku tvrze Bouda a opevnění v okolí. Z Hůrky se nadšenci ve stejný den v nočních hodinách vydají na třicetikilometrový Pochod cti a odvahy po linii prvorepublikového opevnění.

Zajímavostí bude i světélkový průvod lampionů, který se půjde v sobotu po 20. hodině z náměstí v Králíkách na tvrz Hůrka. Její podzemí si účastníci prohlédnou za svitu lampionů, petrolejek a baterek. Na nedělní 10. hodinu má Hůrka plánovanou i mimořádnou prohlídku, při které fandové vojenské historie nachodí zhruba dva kilometry podzemím a navštíví tři vojenské objekty.