Stavba ze dřeva nese jméno slavného malíře, Alfons Mucha ve městě pobýval a maloval ve třicátých letech minulého století. V aleji za kaplí na hřebeni Kopečka byla malá vyhlídka s lavičkou, kde mistr rád sedával.

Nová Muchova vyhlídka je náhradou za původní, která stála o pár desítek metrů dál. Altán vybudovaly Lesy České republiky – Lesní správa Lanškroun na základě iniciativy Klubu českých turistů a Českého svazu ochránců přírody. Podle Martina Valdaufa z ředitelství Lesů ČR stavba přišla na bezmála 220 tisíc korun. „Ještě na ní budou umístěny dvě informační tabulky – jedna týkající se Alfonse Muchy a jeho vztahu k Letohradu, druhá týkající se státního podniku a hospodaření v oblasti. Tyto tabulky budou dodány zhruba během 14 dní," informoval Orlický deník. „Milovníci přírody v okolí Letohradu mají nové místo k zastavení a výhledům do krajiny," těší Martina Hatku za Český svaz ochránců přírody a Jaroslava Tichého z Klubu českých turistů.

Muchova vyhlídka v Letohradu.Zdroj: Deník/Iva Janoušková

Vztah Muchy ke Kyšperku, jak se dříve Letohrad jmenoval, byl dán spřízněností jeho manželky s rodinou továrníka Gustava Fischla. Malíř zde vytvořil některá svá díla ke Slovanské epopeji nebo obraz Mistr Jan Rokycana v Basileji. Některá z Muchových děl a studií jsou vystavena v expozici zámku.