Víte, že… V souvislosti se zimním počasím se nenudili ani hasiči na Orlickoústecku. Od začátku roku byli bezmála čtyřicetkrát povoláni k odstranění sněhu, ledu a rampouchů ze škol, zdravotních středisek, veřejných budov i prostranství.

ŘEŠÍ NEJEN ZLOMENINY

Například v Lanškrouně přišli letos žádat o náhradu škody dva lidé – se zlomenou rukou a pohmožděným ramenem. „Žádosti předáváme makléřské firmě, která je zprostředkovává pojišťovně. My k tomu dodáme podklady a pojišťovna to posoudí," popsal běžný postup referent krizového řízení lanškrounské radnice Aleš Hampl.

Zatímco občan s pohmožděným ramenem na vyřízení žádosti ještě čeká, v druhém případě už je jasno: občan nedostal nic. Radnici se totiž podařilo prokázat, že zmíněný chodník technické služby chvilku před událostí uklízely.

Dvě žádosti o odškodnění už dorazily na českotřebovskou radnici i na úřad v Letohradu. Tady náhradu škody uplatňuje člověk, který po uklouznutí na chodníku skončil s odřeninami a poničenými osobními věcmi, ale i majitel auta, kterému spadlý sníh a rampouch poničil čelní sklo. „Jsme ve fázi dokládání potřebných dokladů pro pojišťovnu," uvedla referentka finančního odboru Jana Trkovská.

V Chocni se letos sešly čtyři žádosti, u všech se jedná o úrazy rukou. „Je to v šetření u naší pojišťovny, která bude žádosti řešit, až se občané doléčí," připomněla vedoucí majetkoprávního oddělení choceňské radnice Ivana Palánová.

Také na radnici v Ústí zamířili poškození lidé, letos jich bylo pět. Jejich žádosti se schraňují u referentky Olgy Skalické, která všechny potřebné dokumenty po doléčení osob pošle pojišťovně najednou.

NEVYHOVÍ VŠEM

Kdo se rozhodl svůj úraz nahlásit, musí prokázat, jak se to všechno seběhlo. Snazší to má ten, který si náledí vyfotografoval, má svědka a lékařskou zprávu. I tak se ale odškodnění nemusí dočkat. Propláceny jsou totiž jen nepředpokládatelné závady ve schůdnosti. „Obecně se vlastník chodníku může odpovědnosti zprostit, pokud prokáže, že nebylo v jeho možnostech tuto neschůdnost odstranit, zmírnit či na ni upozornit," vysvětlil Deníku právník Zdeněk Stanovský z advokátní kanceláře Marek & Stanovský.

Své o tom ví například radnice ve Vysokém Mýtě, kde za poslední čtyři roky oznámilo úraz šest žen a tři muži. „Z devíti případů, které registrujeme od roku 2013, pojišťovna uhradila jednu pojistnou událost. V ostatních případech město neneslo odpovědnost za nahlášenou událost," konstatovala mluvčí radnice Marie Lněničková s tím, že radnice každý úraz nahlásí pojišťovně, současně si ale vyžádá i vyjádření od místních technických služeb.