Místa, kam se chodí umírat. Léčebny dlouhodobě nemocných nemají mezi pacienty a jejich blízkými zrovna nejlepší pověst.

„Jedním slovem katastrofa. Málo sestřiček, takže nestíhaly. Přístup jako po válce. Nechtěla bych tam být ani jeden den. Maminku jsem vzala po třech týdnech domů, protože by tam umřela,“ podělila se o svoje zkušenosti s Nemocnicí následné péče v Moravské Třebové na sociálních sítích dcera jedné klientky.

„Maminka byla v horším stavu, než tam přišla. Vybavení mi připadalo jako po válce. Lidem dají jídlo na stolek, na který spousta nemocných ani nedosáhne. V neděli měli na svačinu půlku suchého nenamazaného chleba a studenou kávu. Když jsem si brala maminku domů, nemohla mluvit ani pořádně jíst, všechno ji vypadávalo z úst. Je to nedůstojné, jak tam žijí lidé, kteří celý život platili daně. Je mi z toho moc smutno,“ dodává šokovaná žena.

Ne všude je péče stejná

Na Svitavsku a Orlickoústecku je sedm léčeben dlouhodobě nemocných. U pěti je zřizovatelem Pardubický kraj. Moravskotřebovská Nemocnice následné péče, kde zůstala léčebna dlouhodobě nemocných jako jediné oddělení po zrušené nemocnici, je jednou z nich. Patří k nim ještě Vysokomýtská nemocnice a Albertinum v Žamberku. Litomyšlská a Svitavská nemocnice spadají přímo pod Nemocnici Pardubického kraje. Aeskulap v Červené Vodě a Poličská nemocnice jsou v soukromých rukou. Úroveň péče, kterou pacientům tato zařízení poskytují, však není všude stejná.

Stížnosti nebyly oprávněné

Vyjádření ženy, která se rozhodla postarat se o svoji maminku raději doma, není jediným nelichotivým hodnocením, které na adresu léčeben zaznívá. A co na to Pardubický kraj, který je zřizovatelem většiny léčeben? „Krajský úřad řeší stížnosti až v druhé instanci, neeviduje tedy všechny stížnosti, které léčebny dlouhodobě nemocných obdržely. Za poslední dva roky řešil krajský úřad pouze dvě stížnosti, které však nebyly vyhodnoceny jako oprávněné,“ uvádí vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Gregor.

Podobně hovoří i tiskový mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel. „Péče o pacienty v léčebnách dlouhodobě nemocných v Litomyšlské a Svitavské nemocnici je zajištěna,“ sdělil stručně Deníku.

Na dotaz, jak je zajištěna péče, zda se léčebny nepotýkají s nedostatkem personálu, pečují o klienty na odpovídající úrovni, nemají zastaralé nebo nevyhovující vybavení, zda probíhají pravidelné kontroly, Miroslav Gregor ujišťuje, že kvalitní a bezpečný provoz v zařízeních kraje ohrožen není.

„Příspěvkové organizace jsou pravidelně kontrolovány, a to jak po ekonomické stránce, tak je pravidelně navštěvují také orgány hygienické služby. Personální situace je obdobná jako v celém zdravotnictví, mají problémy sehnat lékaře, ale přece jenom je to o něco lepší než v akutních nemocnicích,“ upřesňuje vedoucí odboru zdravotnictví.

Že úroveň léčeben není všude stejná, dokazuje ocenění, které nedávno získalo Albertinum v Žamberku, které se pyšní certifikátem kvalitní a bezpečná nemocnice.