Štafeta k radnici
Lídry politických stran a uskupení v Ústí nad Orlicí už nový seriál Deníku představil. Nyní je na řadě Česká Třebová. Kandidátům opět pokládáme dvanáct stejných otázek a oni mohou položit třináctou dalšímu z nich. Dozvíte se, jaké mají vzory, jak snášejí kritiku, ale také kde se oblékají.

Čtvrtou českotřebovskou osobností, která se představí ve Štafetě k radnici, je JOSEF KOPECKÝ (30), jednička kandidátky ODS.
Josef Kopecký vystudoval Gymnázium Česká Třebová. Ve studiích pokračoval na Ostravské univerzitě, obor učitelství pro 2. stupeň ZŠ (český jazyk – dějepis). Nyní studuje management na Palackého univerzitě v Olomouci. Od ukončení studií v Ostravě se živí jako učitel. Od roku 2007 je ředitelem základní školy v Sopotnici. Josef Kopecký je svobodný a bezdětný. Mezi jeho záliby patří kultura – především divadlo, kterému se mnoho let aktivně věnuje, literatura a hudba. V České Třebové založil občanské sdružení TRIARIUS, které mimo jiné provozuje klub Modrý trpaslík.

Kterou část města máte nejraději?
Celý svůj život žiju na Starém náměstí, což má své výhody i nevýhody. Na ruch města jsem zvyklý. Mnoho mých přátel, kteří zavítali ke mně domů, bylo z lidí přímo za okny kuchyně nervózní. Pro mě je to normální, už je ani nevnímám. Rád ale jedu třeba na víkend k rodině mé partnerky na starou Lhotku, kde je klid, příroda a pohoda. Tím chci doložit, že říci o jedné části, že ji mám nejraději, nedokážu. To je Sofiina volba. Líbí se mi i Javorka, kde jsem si vždycky představoval, že si jednou koupím dům.

Kterou nebo které budovy byste rád zbořil, kdybyste nemusel brát ohledy?
Bořit je tak snadné! To je divná otázka… Jako člen ODS absolutně ctím soukromé vlastnictví. Okruh staveb, o kterých bychom v tomto duchu tedy mohli uvažovat, se tím smrskl na stavby v majetku města. A z těch nemám důvod bořit a priori žádnou. Víte, destrukci nemám rád. Raději tvořím, než ničím. Navíc jsem historik, a proto mám permanentní tendenci chránit to, co nám zbylo po předcích. Ano, jistě, někdy nastane situace, kdy stará budova musí ustoupit nové. Tak dřív nebo později dojde bezpochyby ke strhnutí a shrnutí, či zahrnutí budov a bazénu koupaliště v Křivolíku, protože ten areál, jak tam dnes stojí, se zachránit již nedá. Ale vaše otázka směřovala spíš k tomu, kterou budovu bych zbořil, protože se mi nelíbí, je to tak? A na to odpovědět neumím. A vlastně ani nechci.

Kolik hodin týdně chcete jako starosta pracovat?

Já jsem zvyklý vstávat časně, budík mi obvykle zvoní v 5.00, a domů se vracívám pozdě v noci. V Sopotnici, kde učím, začíná první hodina již v 7.30, proto tak časné vstávání. Pozdní návraty jsou dnes dány všemi aktivitami, kterým se věnuji. Nejčastěji tedy divadlem.
A stejně času jsem samozřejmě ochoten věnovat funkci starosty, budu-li do ní zvolen.

Kolik hodin týdně chcete vyhradit pro vaši rodinu?

Z výše uvedeného vyplývá, že rodina si mě doma moc neužije, což mě samozřejmě mrzí, ale já věřím tomu, že pokud člověk chce dělat něco pořádně, musí tomu věnovat energii a čas.
Pro rodinu se snažím vyhradit víkendy, což se mi celkem daří.

Koho pozvete do úřadu jako prvního, až se stanete starostou?

Páni, myslím, že trochu předbíháme, ale prosím. Koho pozvu… Ona je jedna věc, koho bych chtěl pozvat, s kým bych se rád setkal – a druhá, koho pozvu, protože to vyplyne z funkce starosty, tím myslím, že to může být třeba tak, že jako první věc budu muset řešit problém, situaci, která mi ani nemusí být příjemná, navíc s lidmi, kteří mohou být konfliktní. Ptáte-li se ale, koho bych rád pozval, potom odpovídám, že zřejmě kolegy starosty obcí, které spadají do oblasti našeho pověřeného úřadu.

Jak snášíte kritiku?

Jsem muž – proto ješitný – a proto někdy dost špatně, ale nemyslím, že by na tom bylo něco špatného. Negativní kritika nedělá dobře nikomu. Všichni chceme být chváleni. Pokud mi ale někdo svůj kritický názor řekne, jsem mu za něj vděčný. Toho si cením. Upřímnosti.

Máte osobní vzory? Koho?

Jistěže mám osobní vzory, kdo by neměl. Vedle mých rodičů k nim patří například disidenti, to pokud se jedná o vzory postojů a názorů. Nesmírně si cením těch, kteří v sobě najdou odvahu postavit se přesile – a to s vědomím toho, že tato akce vyvolá reakci. Vzorem mi je například také můj prastrýc, který padl jako letec v Anglii. Potom mám samozřejmě celou řadu dalších vzorů v jednotlivých oblastech: učitelským vzorem mi je profesorka Hana Habrmanová, režisérským např. David Drábek, …

Kdo je vaším vzorem politika u nás a ve světě?

…politickým bezpochyby Winston Churchill nebo Jan Masaryk.

Kterou knihu, co jste četl v posledním půlroce, byste nám doporučil?

Z poezie doporučuju například remake legendárního undergroundového vydání Autentického kulovátoru Víta Kremličky nebo Orangutana v továrně Lubora Kasala, z české prózy například knihu Petry Soukupové K moři nebo román Davida Jana Žáka Ticho. Ale to je jen pár knih, na které jsem si vzpomněl teď okamžitě, zajímavých knih jsem četl několik, doporučit mohu například celou edici Světové knihovny nakladatelství Odeon, kde vychází velmi zajímavé čtení.

Kde si kupujete oblečení?

Nakupování není mou nejoblíbenější zábavou, snažím se to vždycky vyřídit co nejrychleji. Nikam si pro oblečení nejezdím, nakupuju v českotřebovských obchodech.

Kam chodíte ve vašem městě nejraději na jídlo?

Vzhledem k mému časovému rozvrhu je evidentní, že na jídlo v Třebové příliš často nechodím, pokud jste to myslela tak, kterou restauraci mám nejraději. Jím hlavně doma. A když už někam na jídlo vyrazíme, jdeme většinou s přáteli. Na prvním místě tedy není jídlo, ale posezení s nimi.

Co vám chybí ke štěstí?

Štěstí je stav mysli, každý ho prožíváme jinak. Vždycky by mohlo být lépe, nicméně myslím, že jsem teď šťastný. Každopádně štěstí nespojuju s žádnými materiálními požitky.

Karel Suk vám položil tuto otázku: Má ODS ve svém programu, tak jako my, plán pro výstavbu městského koupaliště?

ODS si se svým volebním programem dala opět spoustu práce, o čemž se konečně mohou všichni občané sami přesvědčit, program jsme zveřejnili již 1. září na našem webu, kde je volně ke stažení.
Nejsme populisté, neslibujeme, co víme, že nemůžeme splnit. V programu jsme vycházeli z ekonomického výhledu a rozpočtové reality. Proto, byť to možná není politicky taktické, lidem narovinu říkáme, že na přestavbu koupaliště v Křivolíku nebo na budování koupaliště v jiné lokalitě prostě nemáme. Ano, můžeme se pokusit získat dotace z jiných zdrojů. Potom by to možná schůdné bylo – ale musíme počítat s tím, že tento areál budeme provozovat, že ho budeme živit. A musíme tedy vědět, kde na provoz vezmeme.
ODS by byla nejraději, kdyby se do projektu koupaliště pustil nějaký soukromý investor, kterému jsme ochotni v jeho snaze pomoci.

A nyní vy můžete položit otázku dalšímu kandidátovi …

Rád bych se zeptal Mgr. Milana Mikoleckého, lídra kandidátky Koalice pro Českou Třebovou, jak vidí budoucnost Českotřebovkého zpravodaje. Pokud by byl starostou města, předal by vydávání tohoto měsíčníku někomu jinému?