Největší lékárna na českém internetu, Lékárna.cz, která sídlí v Chrudimi, zaznamenala rapidní zvýšení prodeje tablet hned po začátku konfliktu na Ukrajině. Nákupy v jednu dobu stouply až na desetinásobek.

Před užíváním jódu varuje Státní ústav pro kontrolu léčiv - ZDE, Česká lékárnická komora i Státní úřad pro jadernou bezpečnost - ZDE

Jód v rukou laika může být nebezpečný, zvlášť když ho bude někdo užívat v domnělé prevenci proti radiaci a v nadměrném množství. „Nedělejte to, nefunguje to takto jednoduše a je to nebezpečné kvůli riziku nežádoucích účinků,“ řekla lékárnice Kamila Horníčková.

Psali jsme již:

Podle odborníků j třeba si uvědomit, že jódové tablety nejsou v případě jaderného neštěstí žádným univerzálním „protijedem/ proti ionizujícímu záření.
Lidé kvůli válce blázní s jódem. Snadno se předávkujete, varují odborníci

Na konci února dokonce jódové tablety zmizely z lékáren, protože vystrašení lidé je vykoupili. „Patřím mezi panikáře, mám doma tři balení. Myslím, že preventivně to asi až tak neškodí a v případě radiace budu mít doma alespoň nějakou ochranu,“ přiznala šedesátiletá Jana z Heřmanoměstecka.

Nadbytek jódu může vést k patologicky zvýšené činnosti štítné žlázy, hypertyreóze. Ta se projevuje teplou opocenou kůží, vypadáváním vlasů, zvýšenou únavností, hubnutím, třesem, neklidem, úzkostí a poruchami činnosti srdce

Avšak její úvaha je podle odborníků naprosto mylná. Jód (jodid draselný) se jako ochrana před radiací účelně používá pouze do určitého okruhu od místa jaderného výbuchu.Podle odborníků j třeba si uvědomit, že jódové tablety nejsou v případě jaderného neštěstí žádným univerzálním „protijedem/ proti ionizujícímu záření.Podle odborníků j třeba si uvědomit, že jódové tablety nejsou v případě jaderného neštěstí žádným univerzálním „protijedem/ proti ionizujícímu záření.Zdroj: Shutterstock Doporučení, kdy nasadit jódové tablety a jejich dávkování lidem v zasažených oblastech, řídí centrálně odborná autorita. Pro ostatní je preventivní užívání bez doporučení státní autority nebo lékaře nebezpečné.

Ilustrační foto
Lékárny: kvůli radiaci lidé nakupují jodové tablety

Jenže lidé si myslí své a jódové tablety nakupují bez konzultace. „Zatím se na mne se žádostí o radu obrátil jen jeden pacient. Každopádně preventivní užívání jódových tabletek v této situaci nedoporučuji,“ uvedl chrudimský praktický lékař Marek Jeništa.

„Hodně se mne ptáte na jódové tablety. Jako ochrana před radiací při použití (nedej bože) jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,“ potvrdila na svém twitteru česká jaderná fyzička a kapacita ve svém oboru Dana Drábová.

Z místa nehody.
Při srážce osobního a nákladního auta u Vamberku přišli o život dva lidé

Preventivní ochrana jódem je nebezpečná pro lidi s poruchou štítné žlázy, ale může velmi ohrozit i děti a nenarozená miminka. Do poručená denní dávka jódu pro dospělého je 150 mikrogramů a rozhodně není vhodné ji překračovat.

Lidské tělo určité množství jódu potřebuje. Je zastoupený v mnoha běžných potravinách: v rybách, mořských plodech a mořských řasách, také v mase a mléce volně chovaného skotu. Přidává se do kuchyňské soli, 5 až 10 gramů takto upravené soli denně by mělo na pokrytí denní potřeby jódu stačit.

„Nadbytek jódu může vést k patologicky zvýšené činnosti štítné žlázy, hypertyreóze. Ta se projevuje teplou opocenou kůží, vypadáváním vlasů, zvýšenou únavností, hubnutím, třesem, neklidem, úzkostí a poruchami činnosti srdce,“ řekla Pavla Horáková, která má v Lékárna.cz na starosti poradenskou službu pro pacienty.

Dodala, že prevence před radiací nemá smysl. „Jediná ochrana je správný bunkr s funkční čističkou vzduchu a vody,“ vysvětlila.