Tropy znásobují počet pacientů ve zdravotnických zařízeních i počet výjezdů zdravotnické záchranné služby (ZZS). „Při současné vlně veder registruje Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje zvýšený počet výjezdů,“ potvrdil tiskový mluvčí ZZS Aleš Malý a uvedl, že jde zejména o dušnosti a kolapsové stavy seniorů.

„Těmto obtížím často předchází zhoršení jejich základního onemocnění, například cukrovky či vysokého krevního tlaku,“ dodal.

Jak na to

Co jíst a pít, když rtuť teploměru překročí třicítku, poradila nutriční terapeutka Svitavské nemocnice Jana Pytlíčková. „Jsou obecná pravidla, která je vhodné dodržovat: vyvarovat se nadměrné nárazové zátěži, nejíst těžká a rychle se kazící jídla – smažené pokrmy, syrová vejce, tatarský biftek, a jiné,“ vypočítává.

Důležité je udržovat dostatečný a rovnoměrný přísun tekutin spíše pokojové teploty, vhodné jsou minerální vody, pramenitá voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy nebo čaje. Pozor přitom na konzumaci alkoholu, při jeho odbourávání dochází k odvodnění organismu, a to vede nejen k dehydrataci, ale také k umocnění účinku alkoholu na organismus.

„Při činnosti v prostorách s teplotou vyšší 30°C je důležité navýšit příjem tekutin, optimální množství tekutin se odvíjí od hmotnosti člověka, fyzické zátěže a stravy,“ radí Jana Pytlíčková. V tomto případě neplatí, že čím více, tím lépe. „Příjem čtyř litrů tekutin a více při průměrné hmotnosti 85 kilogramů a běžné fyzické aktivitě je nadměrný,“ upozorňuje terapeutka.

A jak se promítají vedra do stravy a pitného režimu hospitalizovaných pacientů? „Pitný režim u hospitalizovaných pacientů je v režii jednotlivých oddělení. Nutriční terapeut při práci na odděleních zdůrazňuje pacientům důležitost pitného režimu a odpovídá na otázky ohledně druhu tekutiny a jejího optimálního množství,“ informovala pracovnice Svitavské nemocnice.

Co doporučuje záchranná služba:
– dodržování pitného režimu, u dospělého v horkých dnech 3 až 4 litry, nejlépe vody, káva a zelený či černý čaj naopak vedou ke ztrátě tekutin

– zdržovat se zvýšené fyzické námahy a omezit pobyt na přímém slunci, je doporučeno se zdržovat ve stínu a na dobře větraných místech

– u malých dětí stále nabízet tekutiny v množství s ohledem na věk dítěte spolu se stálou pokrývkou hlavy

– nenechávat děti bez dozoru v autě na přímém slunci

ZZS Pardubického kraje dále varuje před snížením bdělosti a zvýšeným pocitem únavy, mohou mít vliv například na řízení vozidel.