Rozhodně bylo 
o čem diskutovat

Zaplněný sál Malé scény nejprve viděl film Závod ke dnu, který natočil režisér Vít Janeček. Tématem snímku jsou zavřené fabriky, zrušené vlaky, osudy lidí bez práce i zkušenosti těch, kdo dnes pracují v nových nadnárodních „výrobnách", které u nás v posledních letech vyrostly. Vystupují v něm také filosof Václav Bělohradský, sociolog Jan Keller, ekonomka Ilona Švihlíková a rozvojový expert Tomáš Tožička.
Na projekci navázala diskuze, jejímiž hlavními protagonisty byli herečka, spisovatelka a občanská aktivistka Táňa Fischerová, režisér Vít Janeček a Robin Čumpelík, zakladatel platformy Creative Gate. Tématem diskuze bylo mj. kapitalistické družstevnictví, zaměstnanecká participace a lokální soběstačnost. Došlo samozřejmě i na problematiku revitalizace areálu Perly, i když ne v takovém rozsahu, jak někteří z přítomných možná očekávali.
„Máme koncepci několika večerů pro veřejnost, které budou spojeny s projekcemi filmů. K nim bude zaměřena i debata, která by měla přítomné vtáhnout do problému. Připravujeme i akci přímo v areálu Perly. Dnes to byl vlastně iniciační večer, chtěli jsme zjistit, jaký bude zájem veřejnosti. Taky chceme motivovat město, které by mělo na diskuzi reagovat při řešení budoucnosti areálu Perly. Aby se třeba neopakovala situace, jaká byla při Kociánce, kdy veřejná debata vznikla ex post, když už bylo v podstatě o všem, tedy hlavně o projektu a dotacích, rozhodnuto," řekl Orlickému deníku Jan Blaško ze sdružení Spousti.
„Mám určitě radost, že tu bylo plno. Šlo nám hlavně o to něco nastartovat, vzbudit veřejný zájem, nahodit témata, a to víc zeširoka. Podle mne by se mělo o Perle mluvit v širších souvislostech. Město sice udělalo řadu kroků, myslím si ale, že neřeší podstatu. Chybí mu záměr, vize, kterou by zkoušelo i ověřit. Proto se tu dnes mluvilo taky o družstevnictví, o soběstačnosti. Což je podle mne určitá budoucnost, pokus o to, aby lidi byli spokojenější a víc zakotvení tam, kde žijí," hodnotil „premiéru" architekt Zdeněk Ent s tím, že na Perlu bude konkrétněji zaměřen už příští dubnový večer. Připomněl také skutečnost, že problematika Perly bude mít i vlastní webové stránky, jejichž příprava vrcholí.

Nastal čas otevřít diskuzi

Ústecký starosta Petr Hájek novou iniciativu vítá. „Nechtěl jsem, aby pořadatelem byla radnice, jsem rád, že tuto akci připravili Zdeněk Ent a Spousti. O jejich iniciativě vím a vítám ji. Ve věci Perly město určitě neudělalo málo, tím myslím jak minulé, tak současné vedení. Diskutovalo se, když se Perla kupovala, máme spoustu dat, analýz, námětů, dopravních řešení. Myslím si, že teď by měl nastat čas to lidem odprezentovat a otevřít diskuzi. To tady dnes nezaznělo, ale určitě by to mělo zaznít v dubnu. I já jsem rád, že dnes byla Malá scéna plná," prohlásil starosta.
„Dnešní večer chápu jako snahu o to, aby se potkali lidi podobného smýšlení, kteří chtějí změnit dění na místní úrovni. Možná je to ale jen iluze. Perla je podle mne určitý prostředek, jak se někam posunout. Účast asi dnes hodně ovlivnila přítomnost Táni Fischerové, ovšem lidi měli o diskutovaná témata velký zájem, což je podle mne dobře," uvedl jeden z účastníků, Ladislav Chudáčik z Ústí.