VAZNÍKY BUDÍ OBAVY

Podle mluvčího kraje Dominika Bartáka už má kraj v ruce posudek nezávislého odborníka, který navrhl čtyři možné varianty nové střechy. „Jedná se o železobetonovou konstrukci, lepený vazník, ocelovou konstrukci nebo kombinaci oceli a dřevěného vazníku. S výběrem nejvhodnější varianty budeme však čekat na posudek soudního znalce, který by měl být hotový v březnu," uvedl hejtman Martin Netolický. „Z psychologického hlediska je pro mě však stále nemyslitelné, aby měla nová střecha stejnou konstrukci s dřevěnými vazníky," sdělil hejtman.

Právě závada v lepených vaznících dodaných firmou Cecolegno je nejpravděpodobnější hypotézou, proč ke zřícení střechy haly, pod kterou je podepsána litomyšlská firma Profistav, došlo. Kraj již také zná předpokládanou výši škody na celé stavbě. „Škoda by neměla přesáhnout 15 milionů korun. Kromě samotné střechy byla poničena podlaha, instalace, světla či obložení," popsal Netolický.

Případem se nadále zabývají i policisté, kteří halu opustili 1. února a nyní čekají na znalecký posudek. Případ vyšetřuje krajská kriminálka ve spolupráci s okresními kriminalisty i policisty z obvodního oddělení v České Třebové, a to jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Trestní sazba je u tohoto přečinu až osm let vězení," uvedla již dříve mluvčí policie Lenka Vilímková. Další postup policie se bude odvíjet právě od znaleckého posudku.


DÍKY ŘEKNOU CENOU

14. leden zanechal hluboký šrám na psychice mnoha zúčastněných. Rozhodovaly vteřiny. Sportovci a diváci katastrofě unikli o vlásek. Zastupitelstvo kraje se nyní při přípravě tradičních ocenění rozhodlo udělit jednu mimořádnou cenu. A to pro zástupce sportovního klubu FBK Orlicko-Třebovsko a rozhodčí utkání. „Díky jejich duchapřítomnosti, odpovědnému přístupu a pomoci vyvázli všichni sportovci, ale i další návštěvníci bez vážnějších zranění a nedošlo k panice," vysvětlil hejtman Netolický, který avizoval návrh na ocenění ihned po nešťastné události. Rozhodčí Jiří Němec ale tehdy své pasování na hrdinu rozhodně odmítl.