Takovým problémům se můžeme vyhnout, pokud budeme dodržovat hygienická pravidla a zásady správného zacházení s potravinami.
Řada z nás cestuje na dovolenou s potravinami, přestože teploty v dopravních prostředcích mohou v horkých letních dnech vystoupat skutečně vysoko. Jaké potraviny tedy vzít s sebou na cesty? Klasický chléb či pečivo se v mikrotenovém sáčku zapaří, nezabalené ztvrdne. Vhodnější jsou proto balené křehké chleby nebo obilninové „polystyrénové“ chlebíčky.

Z mléčných výrobků bychom si měli vybrat tavené sýry s nižším obsahem tuku. Čerstvé maso ani uzeniny včetně trvanlivého salámu, z kterého v horku poteče tuk, rozhodně nebereme.

Na cestu jsou vhodná například vejce uvařená natvrdo. S sebou můžeme vzít i masovou konzervu, ale tu musíme ihned po otevření sníst. Z ovoce a zeleniny jsou vhodné pevnější druhy, kterým nevadí otřesy auta, jako jablka, papriky, okurky.
Dále jsou vhodné různé sušenky – na rozdíl od oplatek s krémem, čokolády a želatinových medvídků. Na mlsání jsou dobré cucavé bonbony a samozřejmě žvýkačky.

Při pobytu v zahraničí bychom měli pít pouze balenou pitnou vodu a zvláště v exotických zemích ji používat i k mytí ovoce a zeleniny. V těchto zemích bychom neměli kupovat pokrmy připravované a podávané na ulici – místní obyvatelé jsou na možnou kontaminaci zvyklí, my bychom si však mohli přivodit problémy.

(vab)