Pro prevenci je dobré, potvrzuje předseda Společenství přátel saunování Antonín Mikolášek: „Finští lékaři informovali nedávno o dvacetiletém výzkumu, který zjistil, že u mužů mezi čtyřiceti až šedesáti lety vede časté prohřívání v sauně ke snížení počtu závažných až smrtelných nemocí srdce oproti těm, kdo saunují méně nebo jen občas. To je nadějné sdělení i pro české, neméně i ústecké muže mladistvého a středního věku, aby pilně saunovali. Jistěže saunování něco stojí, ale jestliže panuje všeobecný názor, že ´pro zdraví všecko´, proč z toho ´všecka´ neuvolnit něco pro reálnou ochranu zdraví," dodává lékař, který je nestorem saunování u nás.

O ústecké sauně:Vlhkost vzduchu v saunovací místnosti 10 – 15 %. Teplota: 90 – 100° C. Doporučená délka pobytu 10 – 15 minut.
Do sauny se chodí bez oděvu a pod celé tělo se používá saunovací podložka – osuška, prostěradlo, ručník.

Už více než padesátiletou tradici má saunování v Ústí nad Orlicí. Pro řadu „Oušťáků" je pravidelná návštěva sauny neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. K jejich potěše prošla sauna v roce 2013 rekonstrukcí, která zpříjemnila prostředí. „V sauně Ústí nad Orlicí najdete suchou finskou saunu s kapacitou třicet míst, ochlazovací bazén s ledovou vodou z hloubkového vrtu a kvalitou vody, kterou pravidelně sledujeme, venkovní terasu, odpočívárnu, moderní sprchy a možnost malého občerstvení. Další nabízenou službou jsou masáže," říká Markéta Vojvodíková ze společnosti Tepvos, která saunu provozuje.

Po rekonstrukci v roce 2013, kdy byla sauna otevřena od listopadu do května, přišlo 5647 návštěvníků. Loňská sezona byla ještě úspěšnější, od září do května saunu navštívilo 7 655 lidí.

Atraktivnost zařízení zvyšuje už čtvrtým rokem Saunování s rituály. „Inspirovali jsme se wellness programy, které tuto aktivitu již nabízely, a to jak u nás, tak i v zahraničí. Rituály, často také nazývané saunové ceremoniály, jsou poměrně mladou záležitostí a velmi rychle si získávají oblibu u návštěvníků sauny. Naším cílem je navodit během dvou hodin, což bývá standardní doba pro řízené rituály, atmosféru pohody, uvolnění, odpočinku a relaxace," dodává Markéta Vojvodíková.

První letošní Saunování s rituály je plánováno na 24. října, další by se měly uskutečnit v termínech 8. a 21. listopadu, 6., 19. a 27. prosince. Cílovými skupinami jsou děti a rodiče, dále ženy a páry.

Pro koho není sauna vhodná?„Saunová lázeň dosud neublížila nikomu, kdo je zdravý (pochopitelně), ale ani také lidem s chronickými nemocemi (např. kardiovaskulárního systému, dýchacích cest a pohybového ústrojí), ovšem jedině tehdy, jsou-li současně správně léčené a jestliže lékař uzná, že funkční stav organizmu saunování dovoluje. Saunování (totiž absolvování kontrastního prostředí saunovélázně) tyto nemoci nevyléčí, ale pomůže ke zvýšení imunity, což chrání např. před častými virózami dýchacích cest, které mohou chronickou nemoc zhoršit. Víc není třeba od saunování požadovat, podmínka je – saunovat pravidelně. Občasné saunování nemá takovou hodnotu." MUDr. Antonín Mikolášek, předseda Společenství přátelsaunování